Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Rafal Blechacz și violonista Bomsori Kim - album în premieră - Music box, 11 februarie 2019

În premieră, un album lansat pe 25 ianuarie: lucrări camerale de Fauré, Debussy, Szymanowski și Chopin, în interpretarea violonistei sud-coreene Bomsori Kim și a pianistului polonez Rafal Blechacz.

O vedetă a casei de discuri Deutsche Grammophon, pianistul Rafal Blechacz, astăzi în vârstă de 33 ani, a ajuns la al optulea album înregistrat pentru celebra casă în ultimii 11 ani; însă albumul lansat pe 25 ianuarie este primul cu muzică de cameră, înregistrat alături de un alt instrument. Câștigător al concursului Chopin de la Varșovia, unul dintre cele mai dificile din lume pentru pianiști, în anul 2005, Rafal Blechacz este considerat, evident, un specialist al muzicii lui Chopin - 3 dintre albumele sale de la Deutsche Grammophon sunt dedicate integral acestui compozitor. Însă în egală măsură, el este un reputat interpret al muzicii poloneze - Szymanowski, în special, dar și al muzicii franceze. Iar pe acest nou album, primul cu muzică de cameră, alegerile repertoriale merg în aceeași direcție - opusuri poloneze și franceze pentru vioară și pian. Albumul se deschide cu Sonata nr.1 op.13 în La major de Gabriel Fauré, urmat de Sonata în sol minor de Claude Debussy, Sonata op. 9 de Karol Szymanowski și o transcripție de Nathan Milstein după Nocturna nr. 20 de Frédéric Chopin.

Cine este Bomsori Kim, o violonistă sud-coreeană puțin cunoscută în România? Are 29 ani și în 2013 cucerea premiul al II-lea la concursul ARD de la Munchen - premiul I nu s-a acordat atunci. A obținut apoi premii la alte competiții prestigioase: Ceaikovski de la Moscova și Regina Elisabetha de la Bruxelles, printre multe altele. Bomsori Kim a studiat în Coreea de Sud și apoi, la Juilliard School of Music din New York. A colaborat cu orchestre și dirijori dintre cei mai importanți, atât în Europa, cât și în Asia și America. Este considerată un star în devenire al muzicii clasice, purtând cu sine "sunetul primăverii", după cum au arătat alți cronicari internaționali, făcând referire atât la puterea de expresie, cât și la puritatea sunetului său.

Care este istoria realizării acestui disc? Ca multe alte istorii de astăzi, a pornit cu un mail. În 2016, Bomsori Kim participa la Concursul Wieniawski organizat odată la 5 ani la Poznan, în Polonia. A repurtat de altfel, un foarte mare succes, obținând premiul al doilea și premiul publicului, dar și aprecierea Filarmonicii din Poznan, care a invitat-o să fie artistul în rezidență al instituției în stagiunea 2018-2019. Competiția a fost urmărită la televizor de Rafal Blechacz, care mărturisește că Bomsori Kim a fost competitoarea lui favorită. Într-o zi, Bomsori Kim a primit un mail care începea așa: "Bună, sunt pianistul Rafal Blechacz și aș vrea să colaborăm". Evident, Bomsori a fost extrem de surprinsă - Rafal Blechacz era deja un nume foarte important în muzica clasică de azi -, dar și foarte onorată. Nu era prea sigură însă că cineva nu făcea o glumă. Însă intenția de colaborare s-a dovedit o realitate și astfel s-a născut discul pe care-l ascultați astăzi: doi tineri muzicieni foarte valoroși, cu o maturitate evidentă în interpretare, dar găsesc încă ceva nou și surprinzător de spus în partituri pe care le-au abordat atâția alții înaintea lor. Cei doi cântă cu pasiune și cu un rafinament deosebit, adică exact ceea ce trebuie pentru partiturile pe care le-au ales; interpretările lor pot fi repere pentru ceea ce are de spus secolul XXI în muzica clasică.

Luni, 11 februarie, de la ora 19.00, un album în premieră, lansat pe 25 ianuarie 2019, parte din colecția propusă de Deutsche Grammophon cu ocazia aniversării a 120 ani de la înființare.

Cristina Comandașu