Discurile anului 2019
Clarinetistul Andreas Ottensamer - albumul 'Blue hour': Music box, 18 martie
Un album lansat pe 8 martie 2019 la casa Deutsche Grammophon: Blue hour, disc ce-l are în prim plan pe clarinetistul Andreas Ottensamer și cuprinde Concertul nr. 1 pentru clarinet și orchestră de Carl Maria von Weber și lucrări camerale de Johannes Brahms, Carl Maria von Weber și Felix Mendelssohn, înregistrate de Ottensamer alături de pianista Yuja Wang.
Putea fi, explică Andreas Ottensamer, un titlu foarte previzibil pentru acest album, de tipul "Capodopere romantice", însă el a preferat ceva ieșit din comun, cum este Blue Hour - ora albastră, ce face trimitere atât la floarea albastră, o imagine iconică a romantismului, dar și la acele momente al zilei, la crepuscul sau chiar înainte de răsărit, când încă totul este cufundat în penumbră.
Unul dintre punctele de atracție ale albumului Blue Hour este Concertul nr.1 pentru clarinet și orchestră de Carl Maria von Weber, înregistrat în 27 aprilie 2017 în cadrul unui concert în care Andreas Ottensamer a evoluat alături de colegii săi din Orchestra Filarmonicii din Berlin, sub conducerea lui Mariss Jansons. Andreas Ottensamer, care în 4 aprilie va împlini 30 ani, este de la 21 ani prim-clarinetist al Filarmonicii din Berlin, derulând însă și o intensă carieră solistică și camerală. Ottensamer își amintește că a fost o experiență ieșită din comun să cânte în calitate de solist al orchestrei din care el însuși face parte; iar concertul din 27 aprilie 2017 a mai fost interesant și din alt motiv: Concertul nr. 1 pentru clarinet și orchestră de Weber nu mai fusese interpretat în cadrul stagiunilor filarmonicii berlineze de 79 ani; de altfel, acest concert a mai fost cântat de doar de 2 ori în stagiunea Filarmonicii din Berlin, adică în 1887 și 1938.
Un solist, o orchestră și un dirijor de mare elită: Concertul nr. 1 pentru clarinet și orchestră de Carl Maria von Weber se individualizează în interpretarea lui Andreas Ottensamer și a Filarmonicii din Berlin, dirijor Mariss Jansons prin liniile de amplă respirație, prin vocalitatea construcției sonore, în general. O interpretare foarte profesionistă, plină de finețe, care este imposibil să nu te emoționeze.
Blue hour - un album pe care regăsim și concerte, dar și muzică de cameră, în interpretări spectaculoase. Alături de concertul de Weber, Andreas Ottensamer a ales și o altă lucrare a compozitorului german, Gran Duo concertant pentru clarinet și pian - pe care îl prezintă drept un concert de pian cu clarinet obligat, făcând aluzie la dificultatea și rolul important al partiturii pianului, în contextul întregii lucrări.
Andreas Ottensamer și Yuja Wang sunt buni prieteni și au cântat de multe ori împreună, atât în stagiunea camerală a Filarmonicii din Berlin, cât și în cadrul unor importante festivaluri europene și asiatice. "Ce pianistă!" o recomandă Andreas Ottensamer pe Yuja Wang - într-adevăr, doi muzicieni în jurul vârstei de 30 ani, care au deja un statut de super-vedetă și care au ales să cânte împreună. A cânta alături de Yuja Wang nu este simplu, recunoaște Andreas Ottensamer, de multe a trebuit să ia de la zero concepția pieselor pe care le lucrau împreună. Yuja Wang aduce impetuozitate, nerv și o personalitate distinctă pianului; sunetul lui Andreas Ottensamer este cald, plin de lumină. Între cei doi se stabilește un echilibru de nuanțe care este în avantajul lucrărilor interpretate.
Fără îndoială, Andreas Ottensamer este un muzician foarte carismatic: e suficient să priviți filmările asociate acestui articol, ca să vă dați seama de acest lucru, o dată în plus. Lista realizărilor lui Andreas Ottensamer este impresionantă: la nici 30 ani să ai în spate o carieră de aproape 10 ani la Filarmonica din Berlin, una dintre cele mai bune din lume, să-ți apară numele pe 6 albume editate de una dintre cele mai reprezentative case de discuri la nivel mondial, să ai o carieră de invidiat ca solist, sunt realizări pe care extrem de puțini clarinetiști din secolul XX și din prezent le au. Iar pe albumul Blue hour, Andreas Ottensamer ne dezvăluie și o altă latură a sa: acea creatoare, pentru că pentru cele 7 cântece fără cuvinte de Mendelssohn de pe acest disc, el însuși a realizat transcripția pentru clarinet și pian. Și veți constata, nu doar a preluat pentru clarinet tema de la pian și nici nu a ales doar liedurile care să permită cea mai simplă transcriere. De altfel, pentru fiecare album apărut la Deutsche Grammophon, Andreas Ottensamer a ales și o tușă foarte personală; de data aceasta, sunt aceste 7 cântece fără cuvinte, interpretate sensibil, nostalgic și foarte convingător alături de pianista Yuja Wang.