Discurile anului 2019
Proiectul Ceaikovski - CD Review, 28 septembrie 2019
Nu mai puțin de 7 albume se regăsesc în "Proiectul Ceaikovski", apărut într-o Colecție sub sigla Decca în 30 august 2019. Protagoniști - Orchestra Filarmonicii Cehe și dirijorul Semyon Bychkov. Dedicăm două ediții acestui proiect în care sunt incluse Simfoniile autorului rus, inclusiv "Manfred", cele trei Concerte pentru pian și orchestră avându-l ca solist pe Kirill Gerstein, Fantezia "Francesca da Rimini", Serenada pentru orchestră de coarde și Fantezia-Uvertură "Romeo și Julieta". Este primul ciclu Ceaikovski realizat de casa de discuri Decca în ultimii 40 de ani, potrivit celor mai avansate tehnici de înregistrare. Doar vom spicui, vom selecta momente de vârf din cuprinsul "Proiectului Ceaikovski", altfel acesta s-ar fi extins până la mijlocul lunii noiembrie, iar plaja discografică europeană este după cum știți, extrem de bogată și captivantă, scopul acestei emisiuni fiind acela de a atrage atenția, de a informa, și poate de a vă convinge să achizionați un album sau altul pentru audițiile personale.
Această colecție foarte ambițioasă este încununarea unui parcurs început în 2016 , moment pe care dirijorul format la Conservatorul din Sankt Petersburg la începutul anilor '70, îl descrie într-o manieră care explică foarte bine profilul și esența acestuia: "Proiectul Ceaikovski a demarat în momentul în care am fost întrebat dacă aș fi interesat să înregistrez Simfoniile sale împreună cu Orchestra Filarmonicii Cehe. Mi-au trebuit 30 de secunde să realizez că este o idee absolut fascinantă. M-am gîndit - combinația dintre Filarmonica Cehă fiind ceea ce este - orchestra unei țări care are o tradiție vestică, aparținând deopotrivă estului și vestului va crea o foarte interesantă abordare pentru a reda spiritul muzicii lui Ceaikovski - unul care nu este nici exclusiv rusesc, nici exclusiv occidental, ci un amestec între cele două tradiții. Și cred că acest lucru a făcut ca proiectul să fie atât de fascinant, pentru că la final, așa cum se întâmplă cu marea muzică, și muzica lui Ceaikovski este universal".
Nu cred că trebuie să vă spun că ecourile acestui demers străbat întreaga lume. "Financial Times" a scris încă din 2016: "Semyon Bychkov și Filarmonica Cehă, o orchestră de talie mondială au dăruit lui Ceaikovski spațialitate și profunzime, o bogăție a sunetului și a ambianței fără a pierde nimic din emoția momentelor de dramă intensă".
Prin ce se distinge această nouă versiune Ceaikovski? Intuim în primul rând o căldură specială, transmisă în mod involuntar de toți acești artiști de un profesionalism desăvârșit - și din nou regăsim o explicație în cuvintele dirijorului. "Ce este această muzică pe care o iubim atât de profund dacă nu prietenul nostru prea iubit. Iubesc muzica lui Ceaikovski de când mă știu. Și ca toate primele iubiri, aceasta nu moare niciodată." Semyon Bychkov a propus această manieră de a lucra revenind la manuscrise, căutând cele mai subtile indicații. A rezultat o lectură nouă, incitantă, cu momente de o mare forță interpretativă, în sonorități luxuriante. Desigur lirismul marelui slav își găsește deopotrivă ecoul în maniera elegantă și rafinată de interpretare a ansamblului ceh. Lucrările sunt fie înregistrate în studio, fie preluate live din concertele susținute în ultimii 3 ani.
Într-o primă ediție puteți asculta fragmente din primele trei Simfonii, prima parte a Concertului nr.1 în si bemol minor pentru pian și orchestră care va surprinde încă de la început pentru că pianistul Kirill Gerstein propune versiunea originală a anului 1875, care a suportat ulterior două revizuiri. Cu alte cuvinte în original, primele acorduri la pian sunt interpretate ca arpegii, alături de accente atipice și alte nenumărate detalii de scriitură. Descoperim și aici o orchestră de mare valoare, oferind acestei partituri un suflu eroic, tensiuni și accente de o mare forță, în fața unei partituri pianistice ușor atipice, cu care trebuie să ne obișnuim deocamdată. Și la final - Fantezia-simfonică "Francesca da Rimini", în această formulă evocând forme acute ale dramatismului, în culori și vibrații de o mare intensitate. Admirăm acest scenariu fabulous de lumini și umbre, sonoritățile frumos modelate potrivit ethosului Romantismului.
Ca o concluzie, privim "Proiectul Ceaikovski" propus de Orchestra Filarmonicii Cehe și Semyon Bychkov ca o demostrație a valorii unui ansamblu cu o tradiție de peste 120 de ani. Este neîndoielnic una dintre marile orchestre ale lumii care și-a găsit leader-ul, pornind împreună într-o călătorie miraculoasă și extrem de pasionantă în sfera muzicii clasice.