Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2019

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

The Peace Concert Versailles - Music box, 16 decembrie 2019

Ultima ediție din 2019 a emisiunii Music – într-o zi, când, în urmă cu 30 ani, pornea în România Revoluția care a răsturnat regimul ceaușist, cu prețul atâtor victime. Nu întâmplător am ales să ascultăm un disc cu semnificații asemănătoare: comemorare, amintire, emoție. În 11 noiembrie 2018, a avut loc la Versailles un concert care comemora încheierea primului război mondial – în 11 noiembrie 1918 se semna armistițiul care a dus la finalul acestei atât de sângeroase și dureroase conflagrații mondiale. Concertul de la Versailles – locul unde avea să se semneze în iunie 1919 tratatul de pace de după primul război mondial, a fost susținut de Corul Radio France, Orchestra Filarmonicii din Viena, sub bagheta lui Franz Welser Most. Solistă: pianista Yuja Wang.

Prolog, devastare, speranță, contemplare – astfel a fost construit programul de Franz Welser Most pentru acest concert preluat în 46 de țări din întreaga lume, ascultat la timpul său și la Radio România Muzical, acum pe un disc apărut la casa Deutsche Grammophon pe 15 noiembrie 2019.

Uvertura operei Flautul fermecat de Mozart și Sirene din ciclul Nocturne de Claude Debussy au răsunat în debutul concertului.

Despre devastare vorbesc următoarele lucrări alese de Franz Welser Most pentru acest emoționant concert: piesa “Marte, aducătorul războiului” din Suita Planetele de Gustav Holst și Marșul funebru din opera Amurgul zeilor de Richard Wagner.

Primul război mondial a afectat zeci de milioane de oameni și a schimbat din temelii societatea de atunci – o imensă dramă pentru întreaga omenire. Astăzi, e greu să ne imaginăm ce a însemnat concret pentru oamenii de atunci acest război, așa cum le este greu, de exemplu, tinerilor de astăzi, să înțeleagă ce însemna în mod concret să trăiești în comunism. Ne amintim că într-o zi de 16 decembrie, în urmă cu 30 ani, începea Revoluția Română împotriva comunismului la Timișoara.

Artiștii au fost afectați, în egală măsură. Rămâne celebru cazul pianistului Paul Wittgenstein, care și-a pierdut brațul drept în timpul primului război mondial, însă nu a renunțat la pian, solicitând mai multor compozitori contemporani lui să scrie piese doar pentru mâna stângă. Dintre aceste lucrări, cel mai cunoscut rămâne Concertul pentru mâna stângă de Maurice Ravel, opus inclus și în programul concertului de la Versailles de anul trecut.

Acest concert semnifică speranța în concepția dirijorului Franz Welser Most pentru acest concert. Un opus magistral interpretat de pianista Yuja Wang și Orchestra Filarmonicii din Viena.

Despre contemplare vorbește și Cântecul elegiac pentru doi veterani din cantata Dona nobis pacem de Ralph Vaughan Williams. Compozitorul englez Ralph Vaughan Williams a participat el însuși la primul război mondial; a scris acest cântec elegiac pentru doi veterani în 1914, și l-a inclus în cantata Dona nobis pacem în 1936, când a conceput restul lucrării. Contemplare și speranță în finalul acestui cântec elegiac, unde se vorbește despre sacrificiul la datorie a doi bărbați, tată și fiu.

Contemplare și speranță – pentru ultimele două piese din concertul susținut pe 11 noiembrie 2018 la Versailles, cu care s-a marcat, în fața oficialilor de cel mai înalt rang din întreaga lume – finalul primului război mondial, unul dintre cele mai semnificative și tragice evenimente din istoria omenirii. Agnus Dei din Missa solemnis de Beethoven și un final deschis, cu piesa Unanswered question – Întrebarea fără răspuns – de Charles Ives.

Cristina Comandașu