Urmează: 12.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Benjamin Grosvenor și cele două concerte de Chopin - Music box, 24 februarie


Cele două concerte pentru pian și orchestră de Frederic Chopin, pe un album apărut pe 21 februarie 2020, la casa britanică Decca. În prim plan, pianistul britanic Benjamin Grosvenor și Royal Scottish National Orchestra, condusă de dirijoarea originară din Hong Kong, Elim Chan.

Este al doilea album concertant semnat de pianistul Benjamin Grosvenor, care, la 27 ani este considerat unul dintre cei mai importanți și talentați pianiști ai țării sale, dar și la nivel mondial. În 2011, Grosvenor a semnat un contract de exclusivitate cu casa Decca – avea 19 ani atunci, devenind cel mai tânăr pianist care a colaborat vreodată cu Decca, dar și primul pianist britanic cu care lucra această casă în ultimii 60 ani. În ianuarie 2013, numele lui Benjamin Grosvenor apărea pe un album cu lucrări concertante reunite sub titlul Rhapsody in blue, înregistrat alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool. În total, discografia lui Benjamin Grosvenor înseamnă astăzi 5 discuri apărute în 8 ani.

Ultimul mi se pare o alegere surprinzătoare pentru Benjamin Grosvenor, cunoscut pentru selecțiile sale repertoriale să le spun, mai masculine, cu lucrări de virtuozitate și în general, mai puțin cunoscute. Acum, alături de o dirijoare din Hong Kong și o orchestră scoțiană, explorează un repertoriu arhi-cunoscut și cu o accentuată nuanță romantică, i-aș spune, mai curând, cu o nuanță feminină: cele două concerte pentru pian și orchestră.

Iar viziunea lui Benjamin Grosvenor este, așa cum era de așteptat, diferită.

Avem un Chopin diferit în viziunea lui Benjamin Grosvenor, dezbrăcat, aș spune, de orice urmă de sentimentalism și romantism – foarte frust, poate, totuși, prea lipsit de emoție. Nuanțele de piano sunt foarte frumoase, în mod evident, pianistul este foarte talentat. Însă lipsește acea trăire slavă, poloneză, care este specifică muzicii lui Chopin – balansul între sensibilitate și jubilație se înclină doar de partea jubilației, ceea ce este foarte obositor. Mai ales în discursul orchestrei, care de multe ori pune accente mult prea agresive în partitură și este prea frenetică, aș spune, în general.

Este o ocazie și de a o descoperi pe dirijoarea Elim Chan, în vârstă de 33 ani, născută în Hong Kong-ul britanic, cu studii în Statele Unite ale Americii, mai întâi de psihologie, apoi de muzică. Elim Chan este în prezent dirijorul șef al Orchestrei Simfonice din Antwerp și dirijorul principal invitat al Orchestrei Regale Naționale Scoțiene, ansamblu cu o istorie care începe în 1891.

Noul album poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 24 februarie, de la ora 19.00.

Cristina Comandașu