Urmează: 18.55
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 18.59
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Seong Jin Cho - albumul 'The Wanderer' - Music box, 6 aprilie 2020

Un album lansat pe 3 aprilie – The Wanderer cu pianistul sud-coreean Seong Jin Cho.

La 25 ani, Seong Jin Cho este considerat deja unul dintre marii pianiști ai timpurilor noastre – odată cu câștigarea concursului Chopin de la Varșovia în 2015, i s-au deschis larg porțile lumii internaționale de concert. A ajuns la cel de al cincilea album apărut sub sigla celebrei case Deutsche Grammophon: a pornit în 2015, cu un disc care imortaliza evoluția sa din concursul Chopin, apoi lucrări de Chopin în 2016, lucrări de Debussy în 2017, de Mozart în 2018, iar acum, un album cu un titlu mai puțin obișnuit, cu lucrări pentru pian solo, reunind opusuri de Schubert, Berg și Liszt.

Wanderer – Călătorul, rătăcitorul – este și titlul Fanteziei în Do major catalog 760 de Franz Schubert, prima lucrare de pe acest disc.

Wanderer – Călătorul este și titlul acestui album deosebit printre alte discuri care au apărut în ultimul timp. Pentru că Seong Jin Cho urmărește această temă cu dublu sens: călătorul, simbol al romantismului, plecat în căutarea sinelui, dar și o călătorie muzicală marcată de lucrări de o importanță deosebită în secolul al XIX-lea, cum sunt Fantezia Călătorul de Schubert și Sonata în si minor de Liszt, care își edifică întreaga structură muzicală pe o unică temă generatoare. Poate părea foarte filosofic, însă mai ales în timpurile acestea, înțelegem cu atât mai mult cât de importantă este, de fapt, descoperirea sinelui, un exercițiu pe care muzicienii îl practică în fiecare zi. Pentru că fără acest lucru, oricare interpretare ar părea goală, lipsită de sens.

Ceea ce este uimitor în ceea ce-l privește pe Seong Jin Cho este tocmai maturitatea viziunii lui. Sigur, el este în sensul propriu un călător, așa cum sunt toți marii muzicieni care la cel mult trei zile au concerte în alte părți ale lumii și călătoresc, deci, foarte mult. Însă dincolo de sensul propriu a ceea ce înseamnă călătoria, el pune în interpretarea sa moștenirea venită din spiritualitatea sa asiatică, un univers interior extrem de bogat, precum și sensibilitatea și înțelegerea muzicii care au ca sursă cursurile sale la Paris, alături de Michel Beroff.

Și știe de asemenea să-și construiască un repertoriu mai rar întâlnit, așa cum este Sonata op. 1 de Alban Berg, creație a anului 1908, în care regăsim atât influențe impresioniste, cât și germenii limbajului stilistic al lui Alban Berg, compozitorul dodecafonic.

Călătoria pe care ne-o propune acest extraordinar pianist de 25 ani o văd construită în trepte, inclusiv în ceea ce privește calitatea interpretării: Schubert, Berg, culminând cu această capodoperă a literaturii pianistice, Sonata în si minor de Liszt. O partitură foarte dificilă, atât tehnic, cât și emoțional – este atât de ușor să te pierzi printre meandrele ei. Iar Seong Jin Cho reușește una dintre cele mai bune versiuni pe care le-am ascultat vreodată pentru această sonată: știe exact când și cum să fie impetuos romantic, cum să dozeze momentele de reverie, cum să prețuiască pauza, cum să edifice o construcție muzicală coerentă de 30 minute care la final te lasă cu lacrimi în ochi. Da, un mare pianist, care a evoluat mult în ultimii ani: era foarte bun în Chopin, a fost o revelație în Debussy, iar acum, este uimitor cu această sonată de Liszt. Cu adevărat, o călătorie impresionantă.

Cristina Comandașu