Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Ludwig van Beethoven - Lieduri' - CD Review, 2 mai 2020

Din generații diferite dar împărtășind aceeași pasiune pentru muzica lui Beethoven, baritonul Matthias Goerne și tânărul Jan Lisiecki, noua revelație a pianisticii canadiene cuceresc lumea muzicală cu o nouă apariție discografică sub sigla Deutsche Grammophone, un album de lieduri lansat în 20 martie 2020.

Suntem deopotrivă cuceriți de anvergura vocii baritonului german, discipol demn al lui Dietrich Fisher Dieskau, cunoscut nu doar pentru rolurile wagneriene, sau din operele secolului XX, dar și ca un rafinat interpret de lied. După cele 12 albume de lieduri de Franz Schubert înregistrate pentru casa de discuri Harmonia Mundi, după alte albume cu lieduri de Johannes Brahms și Gustav Mahler, iată-l acum într-un an aniversar Beethoven oferind publicului meloman și această selecție de lieduri compuse de autorul german pe parcursul întregii vieți. Genul, în ceea ce-l privește pe Beethoven pare mai puțin spectaculos, față de uluitoarele sale simfonii, concerte și pagini vocal simfonice, dar a fost, potrivit mărturiilor istorice foarte drag compozitorului, care și-a devoalat aici o calitate lirică și introspectivă a naturii sale interioare, fără îndoială impresionante. Albumul începe cu ciclul de "Șase Lieduri op.48 pe versuri de Christian Fürchtegott Gellert, continuă cu o selecție aleatorie, mici compoziții compuse cum spuneam pe parcursul întregii vieți fără a face obiectul vreunui ciclu și se încheie cu celebrele lieduri "Către o iubită de departe" op.98 - un veritabil recital marcat de vocea puternic reliefată a baritonului Matthias Goerne, atât de bogată timbral, capabilă de nuanțe infinite, într-o lectură de o expresivitate și o cursivitate care cuceresc instantaneu. Co-echipierul său, pianistul Jan Lisiecki răspunde la măsura exigențelor acestui mare artist, care nu are un acompaniator predilect, în schimb colaborează cu cei mai mari pianiști ai momentului. Ii amintesc pe Leif Ove Andsnes, Daniil Trifonov, Vladimir Askenazy, și acum pe mai tânărul Jan Lisiecki.

Nenumărate concerte au fost pregătite și amânate pentru această lansare discografică. Cei doi artiști sunt așteptați, dacă va fi posibil, la Rheingau Musik Festival în luna august, la Opera de Stat din Berlin în noiembrie, concertul de la Wigmore Hall din Londra va fi probabil reprogramat, astfel încât, iată doar radio-ul oferă acum posibilitatea de a vă familiariza cu această nouă producție discografică de o calitate excepțională. Desigur lăudăm valoarea, lăudăm această frumoasă colaborare între doi muzicieni care au darul de a te face să iubești Liedurile lui Beethoven, pentru că le interpretează etalându-și nu doar știința muzicală, cât mai ales cele mai fine atribute ale expresivității. Notele lirice, în piano sunt cele mai impresionante. În plus se simte această simbioză perfectă, această comunicare la nivel de detaliu, dar și de anvergură a liniilor melodice - cei doi cântă deplin, descoperindu-ne o lume sonoră fascinantă. (Este un repertoriu poate mai puțin parcurs, și cu atât mai interesant de descoperit).

Câteva cuvinte și despre Jan Lisiecki, acest uluitor pianist, atât de subtil, inteligent și colorat în răspunsurile pe care le oferă vocii principale. La vârsta de 25 de ani este déjà un nume afirmat în prezența marilor orchestre ale lumii, "poate cel mai complet pianist al generației sale", scrie BBC Music Magazine și cel mai tânăr muzician care a câștigat Gramophone's Young Artist Award. L-ați ascultat déjà în emisiunea Music Box, anul trecut cu integrala Concertelor pentru pian și orchestră de Beethoven, înregistrată împreună cu Academia Saint Martin in the Fields. Acum revine în calitate de acompaniator al baritonului Matthias Goerne și declară: "este prima mea experiență în ceea ce privește liedul și sunt foarte norocos pentru că îl am alături pe cel mai bun companion din lume."

Albumul se încheie cu cele Șase Lieduri "An die ferne Geliebte" op.98, datate 1816, în mod oficial considerat primul ciclu de lieduri important din istoria muzicii care prefigurează o întreagă evoluție a genului în Romantism. "Către o iubită de departe" completează cadrul meditativ, nostalgic, de o evidentă sensibilitate de până acum. Matthias Goerne revine la acest ciclu după 15 ani, inițial l-a înregistrat alături de pianistul Alfred Brendel, acum prezentandu-l într-o interpretare mult mai matură, mai intensă și alături de Jan Lisiecki - o versiune ce va câștiga cu siguranță noi adepți pentru această muzică, pentru că demersul lor este de o sinceritate cuceritoare, simți pasiunea, simți acea scânteie care dă viață și înnobilează orice act artistic de neuitat.

Marina Nedelcu