Discurile anului 2020
Orchestra Filarmonica della Scala, dirijor Riccardo Chailly - lucrări de Ottorino Respighi - Music box, 2 noiembrie 2020
Nu puteau lipsi poemele simfonice care i-au adus lui Ottorino Respigi popularitatea și recunoașterea la nivel mondial: Pinii din Roma și Fântânile Romei.
Ottorino Respighi a fost contemporan cu George Enescu - s-a născut în 1879 și s-a stins din viață în 1936. În 1901, Enescu compunea celebrele sale Rapsodii române; Respighi și-a dobândit faima odată cu poemul simfonic Fântânile Romei, compus în 1916. În perioada când Enescu lucra la Rapsodiile sale, Respighi compunea o serie de lucrări foarte puțin cunoscute astăzi - Aria pentru orchestră de coarde, în 1901, Legenda pentru vioară și orchestră, în 1902, Di sera, un adagio pentru două oboaie și coarde, în 1903. Sunt lucrări de tinerețe, cu un limbaj romantic, evocatoare, cu o nuanță nostalgică. O descoperire - pe noul disc al Orchestrei Teatrului Scala din Milano, înregistrat sub conducerea dirijorului Riccardo Chailly.
La Radio România Muzical am avut ocazia să ascultăm și alte discuri din seria propusă de Riccardo Chailly și Orchestra Filarmonica della Scala la casa Decca, în cadrul unei serii ce-și propune să pună mai bine în lumină compozitorii italieni. În 7 februarie 2020 s-a lansat discul cu lucrări de Luigi Cherubini, în 7 iunie 2019, cel cu lucrări de Nino Rota, în noiembrie 2018 - Messa per Rossini, în ianuarie 2017, uverturi, preludii și intermezii din opere italiene, în 2015, cantate de Rossini. În 2015, Chailly prelua funcția de dirijor principal al teatrului Scala din Milano, iar în ianuarie 2017, cea de director muzical, iar acest proiect de înregistrări face parte din planul său de a aduce relevanță orchestrei milaneze, la nivel internațional.
Sensibilă, foarte expresivă, cu o paletă de nuanțe dinamice foarte amplă, orchestra este redutabilă, de altfel, sub bagheta lui Riccardo Chailly. De exemplu, în Suita nr. 3 de arii și dansuri vechi, semnată de Ottorino Respighi.