Urmează: 15.25
Promo
Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2020

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Albumul 'Il gondoliere veneziano' - O călătorie muzicală prin Veneția (I; II) - CD Review, 3-4 decembrie 2020

”Il gondoliere veneziano  - o călătorie muzicală” prin Veneția este titlul albumului lansat în 26 iunie 2020 de baritonul Holger Falk, ansamblul de muzică veche Nuovo Aspetto și Merzouga – un duo electro-acustic care ne oferă în acest cadru o experiență auditivă cu totul inedită. Ei aduc în interiorul muzicii, sau intercalat și sunetul real al orașului.

Muzica prezentată ține de o veche tradiție – a gondolierilor care își conduc de secole pasagerii prin firida de canale, sau chiar pe Gran Canale, cel mai adesea cântând. Nu este muzica teatrelor de operă sau a sălilor de concert, sunt așa numitele barcarole sau canzoni da batello – în traducere piese cântate într-o barcă, cel mai adesea cu pasiune și talent pe fondul acestei ambianțe ce reține zgomotele osteriilor, al pescăriilor sau cele făcute de vaporeti atunci când staționează, sunete de clopote, voci umane, pescăruși, frânturi de melodii și mai ales sunetul gondolelor ce traversează laguna neîncetat, vuietul mării și al vieții de zi cu zi. Se adaugă vocea atât de plăcută a baritonului Holger Falk, unul dintre cei mai prețuiți cântăreți ai Germaniei în prezent, o voce de o expresivitate evidentă care pune în valoare farmecul și mai ales mesajul acestor canzoni pline de viață, care ne fac să înțelegem de unde și-a tras seva și spiritul vivaldian, toată această lumină și joie de vivre molipsitoare, atât de binevenită în timpurile pe care le trăim. Albumul descrie un tablou viu, care ne lasă senzația că ne aflăm fiecare dintre noi într-o gondolă, sub soarele Veneției, ascultându-i muzica și savurându-i frumusețile și farmecul nemăsurat.

Ce ascultăm ? Arii și canzoni de Giuseppe Tartini, Domenico Cerutti, Pietro Auletta, cele mai multe fiind anonime. Aceste canzoni da batello au cunoscut o maximă înflorire la mijlocul secolului al XVII-lea, dar au rămas în circulație și mai târziu, transmise prin viu grai din generație în generație de gondolieri. S-a scris mult pe această temă, există mărturii sub semnături celebre ca Goethe, Rousseau despre acești gondolieri cântăreți care au contribuit în mare măsură la răspândirea imaginii unei Veneții – ”oraș al muzicii”, dincolo de ceea ce se realiza la nivel profesionist în teatrele de operă, în catedrale sau în ospedalle.

Câteva cuvinte despre protagoniști: Nuovo Aspetto este un ansamblu înființat în anul 2011 de trei muzicieni germani, Michael Dücker, Johanna și Elisabeth Seitz, având ca scop prezentarea barocului din perspective noi, mai puțin familiare sau bătătorite. Ei propun noi descoperiri în plan repertorial focalizate în jurul dulcimerului, clavecinului și lăutei. Astfel căutările lor i-au condus pe urmele lui Georg Reutter, un autor descoperit de Joseph Haydn, Francesco Ratis prezentat cu o colecție de Canzonette spirituale datate 1657, au înregistrat și Arii de Antonio Caldara împreună cu contratenorul Valer Săbăduș și altele. Desigur ansamblul este invitat în cele mai prestigioase festivaluri de profil și este, potrivit criticilor, aplaudat frenetic ca într-un club de jazz. Înțelegem acest lucru ascultând ”Il gondoliere veneziano” care cu adevărat propune o abordare nouă, dacă ne gândim și la intervențiile duo-ului Merzouga specializat în compoziții sonore electroacustice. Îi și numesc acum - Eva Pöpplein – muzică pe computer, și Janko Hanushevsky – basist și producător de radio, binecunoscuți pentru proiectele lor sonore difuzate în radiouri din întreaga lume, pentru muzica destinată scenelor de teatru și desigur pentru producții cinematografice. În acest album, deja nominalizat pentru International Classical Music Award - ediția 2021, ei aduc o componentă sonoră din Veneția de astăzi, intercalată în scenariul muzical care ține de această tradiție veche de secole, a gondolierilor cântăreți. Desigur rolul baritonului Holger Falk este esențial, cu vocea sa de o mare expresivitate și calitate prinsă într-un joc perpetuu între muzică și efectele sonore propuse de duo-ul Merzouga .

Baritonul Holger Falk semnează și un eseu în booklet-ul albumului, din cuprinsul căruia aflăm că editorul englez John Walsh a cules în călătoriile sale venețiene aceste canzoni și le-a publicat în anii 1740, astfel ele devenind cunoscute în saloanele Europei, dar și celor două ansambluri care au realizat acest album. ”Cele două lumi, concluzionează Holger Falk fuzionează într-o colonă sonoră a Veneției dincolo de timp, creând sunete cameleonice în permanență schimbare, așa cum este și acest oraș construit în mlaștina lagunei, al cărui farmec în era noastră, a vapoarelor de croazieră și a turismului în masă devine un simbol al dispariției sale lente”. Rămâne o experiență de neuitat acest album, ”Il gondoliere veneziano” lansat sub sigla Prospero, inclus în proiectul ”Discurile anului 2020”. 

Marina Nedelcu