Discurile anului 2021
Alexandru Tomescu - Concerto
Vom asculta cel mai nou album, cel cu numărul 25 al violonistului Alexandru Tomescu, solist concertist al Orchestrelor Radio, lansat de Editura Casa Radio. Un album intitulat "Concerto", apărut la inițiativa postului Radio România Muzical, care marchează împlinirea a 92 de ani de când a luat ființă Radioul public în România și care cuprinde înregistrări live, din concert realizate de apreciatul violonist român alături de Orchestra Națională Radio. "Sala Radio, Orchestrele Radio sunt ca o a doua casă pentru mine. Sunt solist concertist aici încă din 2002 și m-am format și dezvoltat alături de colegii mei din Orchestra Națională Radio. Am apreciat întotdeauna profesionalismul și pasiunea pe care o împărtășim cu toții pentru muzică. Ne leagă nenumărate amintiri din zeci și sute de concerte" mărturisește Alexandru Tomescu în cadrul broșurii de prezentare a albumului, pe care aveți ocazia să îl ascultați astăzi în premieră, integral. Și începem cu Concertul nr. 2 KV 211 în re major de Wolfgang Amadeus Mozart, compozitor pe care Tomescu mărturisește că îl cântă mereu cu mare plăcere. "Pentru că nu se poate să nu simți filonul angelic și libertatea pe care numai un geniu le poate avea atunci când compune muzica. La Mozart totul este ca un mare spectacol de operă, cu tot felul de personaje, care au conflicte, dialoguri, intră și ies din scenă. Chiar și la un opus concertant, cum este acest Concert nr. 2 în Re major, Știu că însuși Mozart cânta aceste concerte ca solist la vioară, așa că mă simt foarte conectat cu el atunci când îl cânt."
Despre a doua lucrare inclusă pe acest album, violonistul Alexandru Tomescu mărturisește: "Cu piesa lui Camille Saint-Saens, Introducere și Rondo capriccioso op. 28 am făcut foarte multe experimente de-a lungul anilor. Primele idei muzicale le-am primit de la maestrul Ștefan Gheorghiu, dar apoi am vrut să o iau pe un drum propriu. Căutam să găsesc acel sentiment nestatornic, capricios, imprevizibil al Rondoului. După mulți ani de experimente și de schimbări, am găsit o variantă care să mă mulțumească. Doar pentru moment însă, pentru că această căutare de fapt nu se sfârșește niciodată
Despre ultimul opus inclus pe acest disc, Alexandru Tomescu declară: "Concertul de Dvoűákl-am învatat imediat după cel de Brahms. Cred ca este un filon comun la aceste două mari opusuri dedicate viorii. Cumva concertele s-au potențat reciproc, le-am inteles mai bine si le-am iubit mai mult pe fiecare dintre ele. Colaborarea cu dirijorul Cristian Măcelaru a fost una excelentă. Fără îndoială că background-ul lui de violonist are o importanță mare aici, dar dincolo de acest aspect, cred că maestrul Măcelaru știe să motiveze și să mobilizeze muzicienii pentru a da tot ce au ei mai bun. Mereu sincer și deschis la idei noi, colaborarea cu domnia sa a fost o reală plăcere!"