Urmează: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Orchestra 'Gewandhaus' din Leipzig și dirijorul Andris Nelsons - Music box, 22 martie 2021

În 5 februarie, casa Deutsche Grammophon a lansat un nou album din seria Bruckner semnată de dirijorul Andris Nelsons și Orchestra Gewandhaus din Leipzig. Pe acest nou album: simfoniile a II-a și a VIII-a, alături de uvertura operei Maeștrii cântăreți din Nurnberg de Richard Wagner.

Încă de la primul volum - apărut în 2017, Nelsons a propus această alăturare - simfonii de Bruckner și lucrări orchestrale de Richard Wagner, evident, având în vedere înrudirile ideatice dintre aceste muzici.

Prin această apariție din 2021, seria a ajuns la volumul 5 - au fost publicate simfoniile a II-a, a III-a, a IV-a, a VI-a , VII-a, VIII-a și a IX-a.

Andris Nelsons, dirijorul leton în vârstă de 42 ani, este în prezent, directorul muzical a două orchestre importante aflate pe continente diferite: Orchestra Simfonică din Boston și Orchestra Gewandhaus din Leipzig. Uitându-ne doar la proiectele sale discografice, vedem în derulare integrala simfoniilor de Bruckner - cu Gewandhaus și cea a simfoniilor de Șostakovici - cu orchestra din Boston; în special această a doua integrală s-a bucurat de foarte mare succes, interpretările propuse fiind cu adevărat memorabile.

Critica internațională a salutat, e adevărat, într-o mai mică măsură, și integrala Bruckner - legăturile dintre Gewandhaus și Bruckner fiind, de altfel, parte din istoria orchestrei.

Simfonia a II-a de Bruckner a fost înregistrată într-un concert din 8 decembrie 2019; este a doua versiune propusă de Bruckner pentru această partitură.

Ca întotdeauna în repertoriul brucknerian, în interpretarea unei orchestre bune - nu poți să nu fi impresionat de discursul instrumentelor de suflat, în special a celor de alamă, chiar dacă, pe alocuri, puțină precizie era încă mai mult necesară. Poate viziunea muzicală în general, ar fi trebuit concepută ca cerebrală, mai mult decât emoțională - dar la fel de important mi se pare ca această muzică să mai vorbească oamenilor de astăzi, așa că înțeleg perfect demersul lui Andris Nelsons. Un adevărat filosof al muzicii, Anton Bruckner - pentru oamenii secolului XXI, în interpretarea unei orchestre germane cu o istorie de sute de ani, condusă de un dirijor vizionar și foarte talentat.

Cristina Comandașu