Urmează: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Pianistul Benjamin Grosvenor - lucrări de Franz Liszt - Music box, 29 martie 2021

Un album lansat pe 19 februarie 2021, semnat de pianistul britanic Benjamin Grosvenor pentru casa Decca - un album integral Liszt, unde lucrarea centrală este Sonata în si minor, alături de care regăsim 3 sonete după Petrarca din ciclul "Ani de pelerinaj", Berceuse, o Parafrază după opera Norma de Vincenzo Bellini și celebra Ave Maria, piesa lui Franz Schubert transcrisă de Franz Liszt. 

Sonata în si minor de Franz Liszt este un opus fundamental al literaturii pentru pian - un sumum al stilului compozitorului maghiar, dar și un simbol pentru romantism în general, prin formă, mijloace de expresie și mesaj. Este una dintre cele mai dificile sonate pentru pian, care solicită o tehnică ieșită din comun, dar mai ales capacități expresive care nu sunt rezervate celor mulți. 

În numărul din februarie 2021 al revistei Diapason putem citi: "Grosvenor ne propune o versiune generoasă și umilă, puternică și rafinată a sonatei de Franz Liszt - el urcă pe vârfuri cu incredibilă distincție și delicatețe" - argument pentru acordarea unui Diapason d'or pentru acest disc. 

În numărul din martie 2021 al revistei britanice Gramophone, alt critic notează: "O interpretare ideală a Sonatei de Liszt cere virtuozitate transcendentală, prodigioase resurse coloristice, simțul dramei și al curgerii narative și darul alăturării arhitecturii cu pasiunea. Interpretarea lui Benjamin Grosvenor le înglobează pe toate acestea și încă ceva în plus și poate sta alături de interpretările lui Arrau, Fleischer, Curzon și Brendel". 

Benjamin Grosvenor a înregistrat Sonata în si minor de Franz Liszt în octombrie 2020 la Londra - este o mărturie a unui mesaj artistic absolut tulburător în timpuri de pandemie. 

Benjamin Grosvenor este, la 28 ani, unul dintre cei mai cunoscuți pianiști britanici ai momentului. Cu o carieră fulminantă, Benjamin Grosvenor s-a lansat la nivel internațional la doar 11 ani; la 19 ani era solistul concertului de debut al festivalului BBC Proms. În stagiunea 2020-2021 Benjamin Grosvenor este artist în rezidență al ansamblurilor Radio France - de altfel, l-am putut asculta și în concertul transmis în direct pe 24 septembrie 2020 de Radio România Muzical, concertul cu care Cristian Măcelaru a debutat ca director muzical al Orchestrei Naționale Franței. 

Benjamin Grosvenor și-a consolidat reputația de pianist cu un talent ieșit din comun, concentrat mereu doar asupra actului artistic, fără efecte exterioare. Și capabil de a transmite o emoție poetică aparte, așa cum sesizăm și din audiția Berceusei de Franz Liszt. 

Benjamin Grosvenor colaborează cu casa de discuri Decca din 2011, adică, de când avea doar 19 ani; a fost atunci cel mai tânăr pianist care a semnat un contract cu binecunoscuta casă britanică și primul britanic din ultimii 60 ani care reușea această performanță. În 10 ani, sub semnătura lui Benjamin Grosvenor au apărut la casa Decca șase discuri - patru cu lucrări pentru pian solo și două cu lucrări concertante. Anul trecut a fost lansat un disc cu cele două concerte pentru pian și orchestră de Frederic Chopin - disc care a primit premiul la categoria lucrări concertante oferit de revistele Diapason și Gramophone. 

Cred că actualul disc Liszt ne prezintă un Benjamin Grosvenor pe o treaptă superioară performanței obținute cu interpretarea concertelor de Chopin - cu o expresie concentrată, însă și cu o umanitate care ne lasă să rezonăm mai bine cu această muzică extraordinară, născută din sufletul unui artist vizionar. 

Iată, deci, un album care nu mă îndoiesc că va strânge un însemnat număr de premii și în 2021.

Cristina Comandașu