Urmează: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Violonistul Marek Polanski - albumul 'Duranowski, Kaczkowski - primele capricii poloneze pentru vioară'; Pianistul Fabian Muller - selecțiuni de pe albumul 'Passionato' - CD Review, 20 iulie 2021

În prima parte a ediției de astăzi vă prezint, în premieră la Radio România Muzical, un album lansat de casa de discuri poloneză Dux, în data de 29 ianuarie. Intitulat "Duranowski, Kaczkowski - primele capricii poloneze pentru vioară", acesta reprezintă înregistrarea în premieră mondială a capriciilor compuse de cei doi compozitori clasici. Un demers care se datorează violonistului polonez Marek Polanski, muzician care a realizat și un complex studiu asupra biografiilor compozitorilor și violoniștilor incluși pe disc.

Născut în același an cu Beethoven, August Fryderyk Duranowski a fost unul dintre cei mai importanți virtuozi ai timpului său. Discipol al celebrului Giovanni Battista Viotti, Duranowski a derulat o importantă carieră solistică, susținând turnee în marile orașe europene. Programele sale includeau atât propriile creații pentru vioară solo, cât și pe cele ale unor compozitori precum Viotti sau Kreutzer. August Fryderyk Duranowski a fost apreciat de presă, dar și de figurile princiare ale vremii, concertând inclusiv la curtea împăratului Napoleon Bonaparte. Duranowski a fost și concert-maestru al unor orchestre precum cele din Bruxelles, Kassel sau Strasbourg - ansamblul alături de care a rămas până la moartea sa, în 1834. Tehnica sa impecabilă și interpretarea uluitoare au avut un puternic impact asupra lui Niccolo Paganini, influențându-i acestuia stilul componistic. Din restrânsa creație pentru vioară și muzică de cameră a lui Duranowski, considerată de un înalt nivel tehnic și stilistic, Concertul op. 8 în La major și Șase Capricii sau Studii op. 15 ocupă un loc de seamă. Deși publicată în timpul vieții sale, de edituri prestigioase precum Schott, Breitkopf & Härtel, Peters sau Riccordi creația pentru vioară a compozitorului polonez a fost treptat uitată, fiind adusă la lumină abia acum.

Născut în 1789, Joachim Kaczkowski s-a lansat în cariera interpretativă abia în 1810, la Varșovia, debutând cu o creație proprie - Concertul pentru vioară și orhcestră op. 8 în la minor. Un violonist virtuoz cu o agendă concertistică impresionantă, compozitor și profesor, Kaczkowski a fost deosebit de apreciat în timpul vieții. În creația sa, de asemenea restrânsă, dar publicată în zilele sale la mari edituri de profil se regăsesc atât opusuri dedicate viorii, muzicii de cameră, precum și pianului - o colecție de poloneze, mazurci și valsuri. Creația pentru vioară a primit recenzii notabile în presa vieneză, iar Chopin a descris o Poloneză pentru pian ca fiind o compoziție foarte bună și frumoasă. Așadar, uitarea a cuprins în mod nedrept și creația lui Joachim Kaczkowski.

Un demers lăudabil al violonistului în vârstă de 35 de ani, multi-premiat, cu o bogată activitate interpretativă, evoluând în ipostază solistică sau ca membru al unor formații camerale ori orchestre, dar și cu o intensă activitate pedagogică. Un sunet cristalin, acuratețe intonațională, în fapt un adevărat exercițiu de bravură tehnică al lui Marek Polanski transpare din interpretarea în care pasajele de virtuozitate alternează cu maximă lejeritate cu trilurile și pasajele melodice. Albumul este inclus în proiectului Radio România Muzical, "Discurile anului 2021", derulat româniamuzical.ro.


O nouă premieră la Radio România Muzical - "Passionato", albumul pianistului Fabian Müller, lansat de casa de discuri Berlin classics în 19 martie 2021, conținând creații semnate de Schumann, Brahms, Beethoven și Wolfgang Rihm. Este cel de-al treilea album al muzicianului în vârstă de 31 de ani, considerat unul dintre cei mai bine cotați pianiști germani ai generației sale. Un artist cu o bogată agendă concertistică, atât pe plan solistic, cât și în cel al muzicii camerale, al cărui nume s-a aflat deja pe afișul celebrei Carnegie Hall din New York. Totodată, Fabian Müller este și un constant oaspete al Ruhr Piano Festival unde, până la debutul pandemiei, obișnuia să împărtășească tainele muzicii celor peste 300 de copii participanți la activitățile educative ale festivalului.

Un album înregistrat chiar la debutul pandemiei, pe când spectrul lockdown-ului plutea deja în aer; un motiv în plus pentru Fabian Müller să abordeze cu pasiune pătimașă creațiile alese, dând dovada maturității artistice, printr-o înțelegere a stilisticii fiecărui compozitor în parte. În ceea ce privește sonata de Schumann, Fabian Müller a răspuns cu brio cerințelor partiturii care reclamă un interpret experimentat. O variantă interpretativă pentru care Fabian Müller a ales finalul original al partiturii.

Vă reamintesc că puteți regăsi discurile prezentate în această emisiune pe pagina proiectului "Discurile anului 2021" de pe site-ul româniamuzical.ro

Florica Jalbă