Urmează: 17.25
Promo
Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 17.29
Promo RRM
Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Discurile anului 2021

Arhiva edițiilor: 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Vikingur Olafsson - Mozart și contemporanii săi: Music box, 15 noiembrie


Vă prezint un disc lansat pe 3 septembrie sub sigla casei Deutsche Grammophon, salutat de presa internațională: albumul "Mozart și contemporanii săi", semnat de pianistul islandez Vikingur Olafsson. 

Un disc care explorează în aproape 90 de minute de muzică fațete ale creației pentru instrumente cu claviatură scrisă, cu aproximație, între anii 1780 - 1790, un deceniu când Mozart se afla la apogeul creației sale și alți muzicieni dovedeau la rândul lor, o extraordinară fantezie și măiestrie. În 1788, Mozart scria Sonata sa pentru pian cu nr. 16, cunoscută drept "Sonata facile". Vikingur Olafsson își amintește cum, atunci când era copil, mâzgălise partitura acestei sonate cu nenumărate observații - pentru că, deși numită "facile", ea nu este nici ușoară, nici pentru începători. Acum, la 37 ani, Olafsson a făcut pace cu muzica lui Mozart, în general, și cu această partitură, în special. 

Acest album ne prilejuiește întâlnirea cu lucrări și compozitori pe care-i ascultăm prea rar azi: Domenico Cimarosa - autor, ne reamintește Olafsson într-un interviu, a numeroase opere, al căror spirit se reflectă și în numeroasele sale sonate pentru pian, dintre care, câteva, "sunt minunate". Apoi, Baldassare Galuppi, ale cărui sonate prezente pe acest disc sunt de o "calitate profetică", cum o numește Olafsson. Și în fine, Carl Philipp Emanuel Bach,talentatul fiu al marelui Johann Sebastian, foarte admirat de însuși Mozart. 

Ne putem imagina Sonata "Patetica" de Beethoven, fără apariția Sonatei nr. 14 în do minor de Mozart? se întreabă Vikingur Olafsson. O lucrare din 1784, parte din seria celor 6 sonate pentru pian compuse la Viena, expresie a unui spirit matur și învolburat admirabil pus în lumină de interpretarea lui Vikingur Olafsson. 

"Un disc minunat" scrie The Times. Iar BBC Music Magazine subliniază: "sunt multe de admirat la arta superbă pianistică a lui Olafsson, mai ales în Sonata nr. 47 de Haydn și Sonata facile de Mozart". 

Pianistul islandez Vikingur Olafsson, astăzi în vârstă de 37 ani, a ajuns la al patrulea album pentru Deutsche Grammophon, casă cu care colaborează din 2017. A debutat cu un album cuprinzând muzica lui Philipp Glass și cu chipul unui muzician interesat în special de muzica contemporană. Însă au urmat Bach, Rameau, Debussy și acum Mozart, discuri care au schimbat perspectiva. Vikingur Olafsson este un mare pianist al timpurilor noastre, inventiv, neconvențional în interpretare fără a ieși din litera partiturii, cu un tușeu incredibil și nuanțe de piano care îți taie respirația. Are mereu ceva nou de spus, interesant și atractiv. Chiar și în atât de mult cântata muzică a lui Mozart.

Cristina Comandașu