Pianistul Jan Lisiecki - albumul 'Night music' - Music box, 4 aprilie 2022
Un album lansat pe 18 februarie 2022: Night music cu pianistul Jan Lisiecki.
Anul trecut, pianistul canadian cu origini poloneze, Jan Lisiecki, lansa un minunat album cu integrala nocturnelor de Frederic Chopin - un proiect care continuă, iată, cu albumul Night music, explorând aceeași lume - universul nopții, surprins în lucrări de Mozart, Schumann și Ravel. Tema nocturnă este una dintre cel mai des întâlnite în lumea muzicală: poate fi universul viselor, al mirajului, dar și al coșmarului și al fricii. Un univers complex, explorat de un extraordinar pianist de 27 ani.
Un album cu un repertoriu inspirat de noapte și universul ei foarte divers - de la lumea copiilor din variațiunile lui Mozart (Ah, vous dirai-je, maman) este unul dintre cele mai cunoscute cântece de copii din folclorul francez, prima dată publicat în 1761, sursă de inspirație pentru numeroase alte lucrări, printre care celebrul Twinkle, twinkle little star) - până la lumea dramatică din creația lui Schumann și Ravel.
În 1839, Robert Schumann scria 4 piese de noapte op. 23, în împrejurări tragice. În martie 1839, Robert primește o scrisoare la Viena, unde își petrecuse iarna, prin care familia îl anunța că fratele său, Eduard, era pe moarte - o tragedie pentru întreaga familie, Eduard fiind cel care se ocupa de afacerea familiei și îi susținea financiar pe toți. Compune imediat prima dintre cele 4 nachtstücke, intitulată procesiune funerară. În 5 aprilie 1839, Robert pleacă spre Zwickau - fratele său moare înainte ca el să poată ajunge la înmormântare.
Cele 4 piese de noapte op. 23 de Robert Schumann surprind drama, dar și inevitabilul - o lume romantică pe care interpretarea lui Jan Lisiecki ne-o relevă bogată, foarte expresivă, cu planuri sonore clar evidențiate și puse în lumină.
Ondine, Spânzurătoarea și Scarbo sunt cele trei părți ale Suitei Gaspard de la nuit de Maurice Ravel, una dintre cele mai cunoscute lucrări din istoria muzicii, având ca temă inspiratoare noaptea. În același timp, despre Scarbo s-a vorbit ca despre una dintre cele mai dificile, dacă nu cea mai dificilă, dintre piesele scrise vreodată pentru pian.
Este o lume care privește spre modernitate, și în același timp, către tragedia primului război mondial - Ravel a scris această suită în 1908.
Jan Lisiecki, excepționalul pianist canadian de 27 ani, pare un demiurg ce se ridică deasupra dramei din această lucrare: nu simțim absolut niciun efort nici în cele mai dificile pasaje din Scarbo - tehnica pianistului este cu adevărat uluitoare. Simțim însă poezia pe care Jan Lisiecki vrea să o pună în fața oricăror spaime, drame și orori, conducându-ne prin această lume de iad, deschizându-ne apoi o fereastră către dimineață și poate, spre paradis.
Înregistrările pe care le ascultați au fost realizate în timpul unui recital din 23 octombrie 2018, susținut la reședința imperială de la Würzburg - un recital premonitoriu pentru lumea care avea să se deschidă pentru toți odată cu martie 2020 - pandemie, acum război, lăsându-ne însă speranța că la final, va străluci o rază de lumină.