Ansamblul "Phil Blech" din Viena - albumul "Live from Viena" - Music box, 29 august 2022
Astăzi vă propun un nou album în premieră - "Live from Viena", lansat la casa de discuri Deutsche Grammophon, în data de 20 mai 2022. Cuprinde programul concertului din aprilie 2019 susținut la Musikverein de Ansamblul "Phil Blech" din Viena, alături de organistul Olivier Latry.
Sunt aranjamente ale unor creații emblematice semnate de Gabrieli, Lully, Handel, Bach, Mendelssohn, Bruckner, Holst și Respighi. Autorul versiunii pentru ansamblu de suflători, percuție și orgă este Mark Gaal, membru al ansamblului și trombonist în cadrul Orchestrei Operei de Stat și a Filarmonicii din Viena.
De peste un deceniu, Ansamblul "Phil Blech" încântă auditoriul, ducând mai departe tradiția vieneză a acestui gen de muzică. Membrii formației au studiat la Viena și sunt angajați ai unor prestigioase orchestre din Austria și Germania. Dirijor și director muzical este Anton Mittermayr, precuționist în cadrul Orchestrei Operei de Stat și a Filarmonicii din Viena, cunoscut și ca fabricant de timpani, furnizor al orchestrelor vieneze.
Cei 17 membri ai formației "Phil Blech" au realizat, împreună cu Olivier Latry, unul dintre cei mai apreciați organiști ai lumii, acest disc extraordinar, înregistrat la Musikverein, imediat după concertul ansamblului din aprilie 2019, chiar când s-a produs incendiul de la catedrala Notre-Dame din Paris. Un eveniment care l-a marcat emoțional pe Olivier Latry, organist al catedralei încă din 1985, pe când avea 23 de ani, reputatul muzician având totuși puterea de a finaliza proiectul de la Viena.
Programul muzical pune în valoare grandioasa orgă de la Musikverein, mult prea rar folosită în concerte camerale. Impecabilele aranjamente muzicale realizate de Mark Gaal ne prezintă o fuziune remarcabilă între sonoritatea specifică unui ansamblu de suflători și percuție - și orgă. Un demers încununat de interpretarea muzicienilor, o omogenizare tipică ansamblurilor camerale, remarcabilă în acest context timbral extrem de dificil, dar fără să lipsească și evidențierea fiecărui instrument, grație specialiștilor de la Deutsche Grammophon. Lucrări extrem de dificile din punct de vedere tehnic și interpretativ alcătuiesc acest album, acoperind o largă paletă stilistică, de la preclasic la modern. Apreciez bogăția culorilor create de acești muzicieni desăvârșiți, claritatea sunetului și strălucirea acestuia. Încă un motiv pentru a aprecia la superlativ discul muzicienilor vienezi îl constituie prezența în program a ciclului Vitralii de Ottorino Respighi, lucrare rar interpretată în integralitatea sa, cu cele 4 secțiuni: Fuga în Egipt, Sfântul Arhanghel Mihail, Utrenia Sfintei Clara și Sfântul Grigore cel Mare.
Albumul este inclus în proiectul "Discurile anului 2022" derulat la Radio România Muzical.