Mezzosoprana Cecilia Bartoli - albumul "Unreleased' - Music box, 22 noiembrie 2021
Un album așteptat, lansat pe 19 noiembrie 2021 sub sigla casei Decca: "Unreleased" cu celebra mezzosoprană Cecilia Bartoli, în premieră românească la Radio România Muzical, luni, 19 noiembrie, ora 19.00.
Nu este vorba despre înregistrări noi, ci despre înregistrări din 2013 pe care Cecilia Bartoli le-a redescoperit în arhiva personală, în această perioadă de pandemie, când, inevitabil, a avut mai mult timp liber pentru a o ordona. Sunt înregistrări cu arii din repertoriul clasic, două dintre ele, avându-l și pe violonistul Maxim Vengerov în distribuție: una, din actul al II-lea al operei "Il re pastore" de Wolfgang Amadeus Mozart, cealaltă, Aria de concert KV 505 "Ch'io mi scordi di te". Alte lucrări de pe acest disc: Aria de concert "Ah, perfido" op. 65 de Ludwig van Beethoven, Ariile de concert KV 528 și 272 de Mozart, o arie din opera "La clemenza di Tito" de Josef Myslivecek și Scena di Berenice de Joseph Haydn.
Albumul este înregistrat în compania Orchestra de Cameră din Basel, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate ansambluri specializate în interpretarea cu instrumente de epocă. Actualul dirijor principal invitat este Giovanni Antonini, alături de care orchestra realizează proiectul "Hadyn 2032": înregistrarea simfoniilor de Joseph Haydn, în preambulul aniversării a 300 ani de la nașterea lui Joseph Haydn, ce urmează a fi sărbătoriți în anul 2032. Alături de repertoriul simfonic, orchestra este implicată în numeroase alte proiecte cu repertoriu vocal - în 2021 a apărut, de exemplu, un disc în care solist este contratenorul de origine română Valer Barna Săbăduș.
Albumul "Unreleased" aduce în prim plan numele dirijorului chinez Muhai Tang, cu care Cecilia Bartoli a colaborat în cadrul unor producții ale Operei de stat din Zurich cu două opere rossiniene: Otello și Contele Ory, apărute și pe DVD. Muhai Tang și-a început cariera internațională în anul 1983, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Berlin, unde fusese invitat de profesorul său, Herbert von Karajan. Este singurul dirijor chinez care a obținut după 2000 premii internaționale de mare calibru: Grammy în 2004, Echo Klassik și Oscar della Lirica.
Albumul ne relevă aceeași artistă minunată, inteligentă și cu o interpretare vie și pasionată. Aș fi simțit nevoia de mai mult nerv în acompaniamentul orchestral, și uneori, mai multă acuratețe intonațională, care e adevărat, se obține mai greu cu ajutorul instrumentelor de epocă. "Unreleased" este însă și ocazia de a descoperi un repertoriu mai rar cântat astăzi, așa cum este și Scena di Berenice de Joseph Haydn, una dintre marile arii de concert ale veacului al XVIII-lea.