Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, dirijor Peter Ruzicka - lucrări de George Enescu - Music box, 28 februarie 2022

Un disc a cărui apariție o salut cu bucurie: lucrări de George Enescu, interpretate de Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, dirijată de Peter Ruzicka, cu violonista germană Carolin Widman și pianista română Luiza Borac, soliste. Sunt lucrări înregistrate în premieră mondială, apărute pe 7 ianuarie 2022 sub sigla casei Classic Produktion Osnabruck (CPO).

Desigur, ca în 2022 să apară încă lucrări de George Enescu înregistrate în premieră mondială, este un eveniment. Pe acest disc regăsim două lucrări de tinerețe, compuse de Enescu în jurul vârstei de 16 ani: un neterminat concert pentru vioară și orchestră și Fantezia pentru pian și orchestră.

O marcă clară a moștenitorii brahmsiene regăsim în acest Concert pentru vioară și orchestră de George Enescu, lucrare din care compozitorul a lăsat doar 600 măsuri, întregită de Cornel Țăranu și Peter Ruzicka. 

Alături de acest concert, pe același album, tot în premieră mondială, este înregistrată o altă lucrare de Enescu: Fantezia pentru pian și orchestră, a cărei solistă este pianista Luiza Borac, lucrare datată 1898.

Cu detalii, pianista Luiza Borac: "Cel mai nou disc este dedicat lui George Enescu și conține două lucrări importante de tinerețe. Este vorba despre Concertul pentru vioară și orchestră și despre Fantezia pentru pian și orchestră. Acest proiect a fost lansat de Casa de discuri CPO în colaborare cu Orchestra Filarmonică Radio Hanovra sub conducerea dirijorului și compozitorului Peter Ruzicka. Am înregistrat Fantezia pentru pian și orchestră în cursul anului trecut. A fost un proiect care a avut loc într-un timp record, aș putea spune. Am primit un mesaj de la maestrul Ruzicka, la sfârșitul lunii martie, în care eram întrebată dacă, eventual, aș putea participa la acest proiect în luna mai, dar era numai o discuție de fond pentru că măsurile de restricție corona erau deosebit de severe și orchestra încă nu avea aprobarea pentru acest proiect. Și am fost, bineînțeles, foarte surprinsă când, doar câteva zile mai târziu, s-a concretizat această întrebare și am acceptat să învăț și să pregătesc această lucrare în câteva săptămâni; deci, în cursul lunii aprilie pentru a înregistra în luna mai.

Este o onoare deosebită și o mare bucurie că, după înregistrarea în premieră mondială a Concertului pentru pian și orchestră de George Enescu, acum, un an mai târziu, urmează această înregistrare a Fanteziei pentru pian și orchestră, care apare tot în premieră discografică mondială. Este o lucrare ce se situează tot în sfera de creație a tinereții lui George Enescu, aflat la Viena. Și, în timpul studiilor la Viena, a compus Concertul neterminat. După un an de la continuarea studiilor sale la Paris, apare această minunată Fantezie. Este o lucrare completă. Se caracterizează atât printr-o intensă structură polifonică și contrapunctică, cât și printr-o deosebită virtuozitate de tip lisztian. Este o lucrare ce îmbină expresivitatea de tip brahmsian cu această virtuozitate debordantă, mai ales în pasajele de octave, pasaje de dificultate maximă, ceea ce din nou ne uluiește în fața acestui mare talent care, la vârsta de 16 ani, compunea atât de frumos și, mai ales, era în măsură să-și cânte aceste lucrări care nu sunt deloc ușoare.

Fantezia pentru pian și orchestră a apărut în anul 1898. Cum spuneam, se afla deja la Paris. Se poate înțelege, eventual, ca o descătușare din tiparele severe ale școlii de la Viena. Culminează cu un final atât de majestuos, un final în care îl simțim pe Enescu cel de mai târziu, în plinătatea forțelor sale."

Un disc eveniment pentru cultura română – lucrări inedite de George Enescu, înregistrate în premieră mondială, încă o mărturie a genialității tânărului Enescu și o interpretare expresivă și plină de nuanțe propusă de soliste și Orchestra Radiodifuziunii din Hanovra, alături de unul dintre cei mai importanți promotori ai muzicii lui Enescu la nivel internațional, dirijorul Peter Ruzicka.


Cristina Comandașu