Pianistul Vincent Larderet - albumul "The Skriabin Mystery" - CD Review, 15 decembrie 2022

Un nou album pune în valoare aniversarea a 150 de ani de la nașterea lui Alexandr Scriabin - L-am ascultat de curând pe Andrey Gugnin cu selecția sa de Mazurci semnate de autorul rus, astăzi vă prezint un alt pianist, pe Vincent Larderet care propune sub titlul "The Scriabin Mystery" o selecție eterogenă din creația aceluiași explorator al limbajului pianistic, din nou într-o succesiune ce ține cont de cronologie și de evoluția stilului său, la început impregnat de influențe ale limbajului chopinian, spre sfârșit propunând aventuri nebănuite în plan armonic, explorând disonanțe dincolo de legile tonale - un album apărut sub sigla Avie, în 23 septembrie. Pe Vincent Larderet l-am mai ascultat aici la Radio România Muzical cu un album Franz Liszt - "Between light and darknes". Intuim o simbolistică asemănătoare și în acest nou material ce oferă o imagine complexă asupra unei literaturi pianistice puțin explorate. Spre exemplu, Studiul op. 8 nr. 11 în si bemol minor compus de Scriabin la vârsta de 22 de ani, cu amprenta de virtuozitate, dar și cu accentele dramatice puternice. Îndrăznesc să spun că Vincent Larderet are această componentă dramatică în ADN-ul său, o imprimă muzicii în mod organic. În plus își propune să ofere o nouă perspectivă asupra acestui repertoriu . Îl citez: " Pentru a observa locul inovator al lui Scriabin în istorie, trebuie să identificăm codurile sale interpretative. Am căutat în mod conștient să elimin anumite tradiții care lasă loc unui distorsiuni a pulsului și folosirea unui rubato sistematic, justificate doar de faptul că modul de interpretare al lui Scriabin ar fi fost foarte liber. Nu trebuie să uităm că el era obsedat de noțiunea de unitate și de proporție geometrică, ce susțin matematic structura lucrărilor sale". Sunt incluse aici și pagini compuse în perioada în care compozitorul avea probleme cu mâna dreaptă devenind scepțic în privința urmării unei cariere pianistice.

Pianistul francez Vincent Larderet - un nume de referință în peisajul european, cu o carieră împlinită, accesând un repertoriu de mare anvergură - de la Domenico Scarlatti la Pierre Boulez, specializat în muzica lui Maurice Ravel, participând la înregistrarea live a integralei Sonatelor de Beethoven împreună cu Stephen Kovacevich pentru un DVD lansat de Piano Passion, o prezență notabilă în marile Festivaluri - Schleswig Holstein Musik, Orpheum Music, Busoni, Piano Texas, Besançon, La Roque d'Anthéron, La Folle Journée, la Festivalurile Boulez și Berlioz , colaborând cu orchestre de prestigiu și mari dirijori, de asemenea invitat în jurii internaționale. Desigur ne interesează calitatea sa de a ne dezvălui imagini, dimensiuni inedite din muzica pe care o accesează. Spre exemplu Sonata nr. 2 op. 19 "Sonata Fantezie" de Alexander Scriabin - cu prima sa parte Andante urmată de un presto - déjà atipică în ceea ce privește structura, este interpretată de Vincent Larderet într-o infinitate de culori, la început sumbre, meditative, pentru a se încheia pe culmile unei virtuozități impetuoase, temperamentale, evident post -romantice.

 

Vincent Larderet ne conduce în continuare în universul mistic, atât de elaborat și tenebros al autorului rus. În Poemul op. 72 "Vers la flamme", o piesă interpretată de marii pianiști ai secolului XX, avem imagistica apocaliptică a unei lumi care din cauza încâlzirii se îndreaptă către distrugere. Scriabin se folosește aici de acordul său mistic, de modulații bruște și de o formă de virtuozitate neverosimilă, calități exprimate deplin în versiunea pianistului francez. Am ales și cele Cinci preludii op. 7 compuse de asemenea în 1914, ultime lucrări înainte de moartea neașteptată a compozitorului . Se consideră inedită întoarcerea sa către forme simple - chiar Scriabin declara: "Scopul meu este să concentrez un gând muzical perfect într-o formă miniaturală". Sunt meditații sumbre, adeseori exprimate tot la nivel de disonanță, tratate cu o infinită reverență și acuitate dramatică de acest foarte experimentat și elitist ( în sensul cel mai bun al cuvântului) pianist francez - Vincent Larderet și experiența sa mistică în universul lui Scriabin.

Marina Nedelcu