Simfonii de Anton Bruckner cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, dirijor Herbert Blomstedt (I-V) - CD Review, 27-31 martie 2023

I. Simfonia I în do minor

II. Simfonia a II-a în do minor

III. Simfonia a III-a în re minor

IV. Simfonia a VI-a în La major

V. Simfonia a IX-a în re minor

Herbert Blomstedt, care în luna iulie va împlini venerabila vârstă de 96 de ani, este unul dintre marii dirijori ai lumii asociați în mod deosebit cu muzica lui Anton Bruckner. Un excepțional interpret al creației simfonice romantice din spațiul german și austriac, Herbert Blomstedt și-a declarat în repetate rânduri admirația pentru creația lui Bruckner. "După părerea mea, el este cel mai mare simfonist după Beethoven", spunea într-un interviu recent pentru o publicație germană.

Concepția sa realistă asupra acestor partituri, preocuparea constantă de a urma viziunea compozitorului, abordarea ușor distantă pentru a evita efectele exagerate sau emfatice cu orice preț, atenția la detalii fără a trena tempo-urile - sunt reperele dirijorului Herbert Blomstedt în interpretarea simfoniilor de Anton Bruckner. Muzicianul suedez a dirijat de-a lungul timpului aceste lucrări monumentale la pupitrul marilor orchestre ale lumii - mai recent, în luna ianuarie, s-a aflat la conducerea Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze și a prezentat Simfonia a IV-a de Bruckner într-un concert preluat în direct de Radio România Muzical. Însă Herbert Blomstedt are un parteneriat special și cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig în ceea ce privește interpretarea simfoniilor compozitorului austriac. Între anii 2005 și 2012, muzicianul a dirijat în cadrul unei serii de concerte aceste lucrări, la Gewandhaus, ele au fost înregistrate și au apărut pe disc în data de 3 februarie 2023, la casa germană Accentus Music.

În perioada 27-31 martie, vă propun la CD Review selecțiuni din acest set care cuprinde 10 discuri, o colecție ce precedă bicentenarul aniversării lui Anton Bruckner. În 4 septembrie 2024 se vor împlini două secole de la nașterea lui Anton Bruckner, compozitor și organist care a revoluționat scriitura simfonică.

Creațiile sale orchestrale sunt emblematice pentru romantismul târziu din spațiul german și austriac, având forme noi, supradimensionate, un limbaj armonic bogat cu modulații bruște, texturi contrapunctice complexe și lungimi considerabile. De asemenea, Bruckner a fost și un prolific creator de lucrări sacre, care au influențat piesele sale simfonice, având un caracter solemn și profund spiritual. În zilele noastre este unanim apreciat în lumea muzicii clasice faptul că cel mai avizat interpret al simfoniilor compozitorului austriac este dirijorul Herbert Blomstedt, muzician care împărtășește cu Bruckner, peste secole, valori comune - în special credința puternică în Dumnezeu. Iar acest lucru se reflectă și în viziunea dirijorului asupra simfonismului brucknerian. Criticul muzical Hagen Kunze notează în broșura de prezentare a albumului înregistrat de Herbert Blomstedt la pupitrul Orchestrei Gewandhaus: "Simfoniile lui Bruckner sunt culmi alpine extenuante, iar Blomstedt este precum un ghid montan care are în minte următoarea bifurcație, mai mult - știe fiecare piatră și fiecare cale chiar înainte ca grupul să pornească. Ascultătorul observă un proces creator în derulare ca și cum ar privi un sculptor în timpul muncii sale".

 


Larisa Clempuș