"Thüringer Bach Collegium". Pietro Antonio Locatelli - CD Review, 27 aprilie 2023

În data de 11 aprilie 2023 a fost lansat un nou album la casa germană Audite din Detmold: un disc înregistrat de ansamblul Thüringer Bach Collegium, la Oberkirche din Arnstadt, oraş în care Johann Sebastian Bach şi-a desfăşurat activitatea în tinereţe, acum mai bine de 3 secole. În aceeaşi localitate este stabilită în prezent formaţia Thüringer Bach Collegium, care s-a afirmat în spaţiul german cu o bogată activitate concertistică şi discografică. Ansamblul fondat în anul 2018 a înregistrat până acum şase discuri dedicate repertoriului baroc, cel mai recent album al formaţiei cuprinzând un set de concerte compuse de Pietro Antonio Locatelli - "Introduzioni teatrali" op. 4 - o excepţională colecţie de muzică preclasică, prea puţin cunoscută din păcate. Ascultând aceste piese orchestrale ne putem bucura de stilul barocului târziu italian, cu melodii cantabile, ritmuri viguroase, înlănţuiri tematice ingenioase şi structuri contrastante ca tempo şi caracter. Setul include şase lucrări pentru orchestră şi bas continuu alcătuite din 3 trei părţi şi şase concerti grossi.

Pietro Antonio Locatelli s-a născut în anul 1695 la Bergamo; a fost unul dintre compozitorii şi violoniştii italieni renumiţi în prima parte de secol 18. Şi-a început cariera la Roma, apoi a fost admirat în centre muzicale de prestigiu de pe teritoriul Europei, stabilindu-se în cele din urmă, în anul 1729, la Amsterdam, oraş în care s-a stins din viaţă, în 1764. Acolo a publicat câteva colecţii de piese camerale şi concertante, unele dintre ele fiind concepute în etapele anterioare, când Locatelli şi-a desfăşurat activitatea la Frankfurt şi Kassel. Setul cu număr de opus 4 a fost publicat în 1735 la Amsterdam, oraş în care erau editate cele mai multe dintre partiturile apărute în acea perioadă.

Ansamblul Thüringer Bach Collegium este condus de violonistul Gernot Süßmuth, un muzician cu experienţă care până în anul 2010 a fost director artistic al Orchestrei de Cameră a Uniunii Europene, iar din 2004 este profesor onorific la Hochschle für Musik "Franz Liszt" şi concert-maestru al Capellei de Stat din Weimar. Ansamblul pe care îl conduce în prezent ca director artistic, Thüringer Bach Collegium, se bucură de o reputaţie deosebită în Germania, are o abordare bine documentată asupra muzicii baroce pe care o promovează cu succes pe scenele de concert, cântând pe instrumente istorice. Formaţia are un repertoriu consistent - reflectat şi în discografia sa, cuprinzând atât creaţii de Johann Sebastian Bach cât şi partituri ale unor compozitori preclasici descoperiţi de membrii ansamblului - înregistrări în premieră absolută cu lucrări semnate de Anton Schweitzer şi de Prinţul Johann Ernst al IV-lea de Sachsen-Weimar.


Larisa Clempuş