Lucrări de George Enescu interpretate de violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea și pianista Daria Tudor - Music box, 2 octombrie 2023
Mă bucur să vă prezint cel mai nou disc din colecția Radio România Muzical apărut sub sigla Editurii Casa Radio - lucrări de George Enescu, înregistrate de un trio formidabil de tineri muzicieni români: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea și pianista Daria Tudor. Toți, artiști pe care i-am putut admira și sub auspiciile Festivalului Enescu abia încheiat, muzicieni care au oferit și sesiuni de autografe pe acest nou album la care au lucrat la finalul anului 2022. Prima întâlnire a acestui disc cu publicul a avut loc pe 4 septembrie la Sala Palatului din București, la concertul susținut de Andrei Ioniță în compania Orchestrei Tonhalle din Zurich.
Pe acest disc se regăsesc sonatele cu numerele 2 pentru violoncel, respectiv, vioară și pian de George Enescu, apoi Suita a II-a pentru pian de George Enescu, în versiunea integrală, pe disc figurând din rațiuni practice doar două părți.
Este o incursiune emoționantă pentru mine în lumea lui George Enescu, dar și a celor care duc astăzi mai departe moștenirea enesciană.
După un prim album Beethoven, Andrei, Ioana și Daria s-au gândit să înregistreze Enescu - aceleași lucrări pe care le-au interpretat și în cadrul concertului cameral extraordinar pe care l-au susținut sub auspiciile Radio România Muzical pe 30 noiembrie 2022 la Bruxelles și apoi pe18 decembrie 2022 la Sala Radio.
Este un demers care a fost susținut de Fundația Constance și Andrei Rhoe, concretizat acum pe acest disc de certă relevanță internațională.
Sonata op. 26 nr. 2 este o lucrare de maturitate din creația lui George Enescu, compusă în 1935; iar Andrei Ioniță mi se pare că prezintă exact esența acestui Enescu matur, care scrie într-un limbaj care vorbește și despre universalitatea, dar și despre românitatea lui. Dacă ne punem astăzi întrebarea cine suntem noi, ca românii, într-un context universal și european, găsim în muzica lui Enescu un răspuns, mai ales în această sonată care se încheie cu acel final àla roumaine, unde Andrei Ioniță și Daria Tudor găsesc tonul just și maturitatea exprimării.
Sonata a II-a pentru vioară și pian este expresia tânărului Enescu, un tânăr de 18 ani care studia la Conservatorul din Paris și a strâns experiența relației sale cu lumea franceză în această sonată. Le-am ascultat pe Ioana Cristina Goicea și Daria Tudor interpretând și în concert această sonată și apoi, aici, pe acest disc; am admirat o mare violonistă care trăiește fiecare măsură a acestei partituri și care reușește să ne poarte și pe noi în lumi art nouveau delicate și totuși atât de bine conturate. Am admirat tempourile perfect adecvate, dar și finețea frazelor celor două muzici. Avem în această interpretare un model pentru secolul XXI.
În finalul albumului, figurează două părți din Suita op. 10 pentru pian de George Enescu, în interpretarea Dariei Tudor. Ea a înregistrat însă întreaga suită, așa că am ales să vă ofer această audiție integrală pentru una dintre cele mai cunoscute dintre lucrările pentru pian de George Enescu, așa cum a fost gândită ea de Daria Tudor, o tânără pianistă cu o viziune plină de energie și, în același timp, de poezie a acestei lucrări.
Mă bucur că am putut contribuția la apariția acestui album care vorbește despre cine mai este astăzi Enescu pentru tinerii muzicieni, dar și pentru noi, ca public. În primul rând, mă bucur că alegerea celor trei muzicieni s-a îndreptat către Enescu, un punct de reper, iată, de neocolit. Apoi, că există un ton just al acestor interpretări în care regăsim și talent, și maturitate, și experiența de a trăi departe de țară și totuși, atât de legat de ea. O consider o reușită, din seria reușitelor de care avem ca țară și nație pentru a ne defini ca spiritualitate într-un timp când totul pare relativ și fără repere.