Orchestra și Corul Filarmonicii 'Transilvania' din Cluj-Napoca, dirijor Lawrence Foster - Music Box, 27 noiembrie 2023
Un disc lansat de casa olandeză Pentatone pe 3 noiembrie 2023, pe coperta lui: dirijorul Lawrence Foster, Corul și Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca.
Pe acest disc: Dansurile din Transilvania, creații de Bela Bartok, interpretate de Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, dirijor Lawrence Foster. O redutabilă orchestră românească, alături de un emblematic dirijor american cu origini românești, pe un album apărut la o casă olandeză ambițioasă, multi-premiată internațional - iată un veritabil succes, ce reunește pe același album lucrări de Zoltan Kodaly și Bela Bartok, care vorbesc despre Transilvania dintr-o perspectivă românească și maghiară, muzica devenind liant pentru două comunități cu o istorie comună.
Din această perspectivă, ceea ce este punctul culminant al acestei înregistrări este înregistrarea Cantatei profana de Bela Bartok. Singura lucrare vocal-simfonică a lui Bela Bartok, scrisă în 1930 pe versurile a două colinde românești din zona Mureșului. Concepută de la început în limbile română, maghiară și germană, a fost publicată la Viena în 1934, însă, doar în maghiară și germană - iar versiunea în limba maghiară este cea cunoscută astăzi. Bartok și-a dorit să scrie un triptic de lucrări care să valorifice bogăția tradițiilor celor trei popoare - român, maghiar și slovac - a căror muzică el însuși o culesese și o valorificase. Nu a scris însă decât lucrarea de inspirație românească - această Cantata profana, pe care o putem asculta pe acest disc într-o rară versiune în limba română. Veți recunoaște limbajul profund personal al lui Bela Bartok - o sinteză între tradițional și universal - dar și un text de o complexitate filosofică ce amintește de Miorița. Avem și o interpretare de zile mari, ce pune în evidență această partitură complexă, cu numeroase momente polifonice și planuri sonore distincte: Corul filarmonicii clujene, pregătit de Cornel Groza, și Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj, soliști: tenorul Ioan Hotea și baritonul Bogdan Baciu, acesta din urmă, un produs al școlii clujene de canto de la Academia de muzică Gheorghe Dima. Dirijor: Lawrence Foster.
O idee foarte fericită: înregistrări realizate de una dintre cele mai bune orchestre românești ale prezentului - cea a filarmonicii din Cluj, sub bagheta unui dirijor de renume internațional, Lawrence Foster, pentru o casă internațională importantă. Proiectele discografice ale filarmonicii clujene realizate sub conducerea lui Lawrence Foster au debutat în 2021, odată cu lansarea integralei operei "La Fanciulla del vest" de Giacomo Puccini. În august 2023, a apărut un nou album - "Remembering Tebaldi": arii cu soprana Melody Moore, album nominalizat la premiile International Classical Music Awards. Iar în 3 noiembrie, acest album Bartok-Kodaly, recenzat deja, printre alții, de Sunday Times: "o alăturare evidentă, dar în același timp inspirată, frumos realizată de Corul și Orchestra Filarmonicii Transilvania, alături de o echipă de superbi soliști, sub bagheta lui Lawrence Foster. Te Deumul lui Kodaly este luxuriant, turbulent și spiritual, pe când Psalmus hungaricus - expert interpretat, are atât nuanța universală, cât și pe cea profund locală".
Budavari Te Deum este a fost compus în limba latină de Zoltan Kodaly în 1936; alături de Corul și Orchestra Filarmonicii Transilvania, la această înregistrare au participat soprana Luiza Fatyol, mezzosoprana Roxana Constantinescu, tenorul Marius Vlad Budoiu și baritonul Bogdan Baciu.
Ultima lucrare de pe acest album lansat pe 3 noiembrie de casa Pentatone este Psalmus hungaricus op. 13 de Zoltan Kodaly, pe un text în limba maghiară după un psalm biblic, ce rezona cu starea de spirit a maghiarilor în 1923, după efectele primului război mondial.
O interpretare de mare calibru, care se sprijină pe excelentul cor și minunata orchestră a Filarmonicii Transilvania din Cluj, avându-l solist pe tenorul Marius Vlad Budoiu, și invitat pe Corul de copii Junior VIP, care activează pe lângă Opera Română de Cluj. Marius Vlad Budoiu este, printre altele, și un adevărat creator de școală vocală de cânt la Academia de muzică Gheorghe Dima din Cluj, pe care a și absolvit-o; consider că astăzi școala românească de canto de Cluj este o adevărată pepinieră de talente care fac carieră pe mari scene internaționale - soprana Luiza Fatyol și baritonul Bogdan Baciu, prezenți și pe acest disc, sunt produsele acestei școli.
Prezențe de top românești pe un disc cu importantă circulație internațională, care vorbește despre Transilvania dintr-o perspectivă multiculturală, punând în lumină fatețele diverse ale moștenitorii culturale din această zonă cu o istorie frământată - muzica devine liant între culturi și martor al istoriei, iar noi, părtași ai unei reușite interpretative românești cu care să ne mândrim.