Soprana Sonya Yoncheva, Orchestra Simfonică din Montreal, dirijor Rafael Payare - Music box, 18 martie 2024

Un disc lansat de casa olandeză Pentatone pe 15 martie 2024: lucrări de Richard Strauss și Gustav Mahler, înregistrate de Orchestra Simfonică din Montreal, condusă de noul ei director muzical, Rafael Payare. Invitata vedetă a acestor înregistrări este soprana bulgară Sonya Yoncheva, solista celor 5 lieduri de Mahler pe versuri de Friedrich Ruckert.

Rafael Payare - iată un nume care a mai apărut sporadic în emisiunile Radio România Muzical, mai ales în cadrul unor producții venite prin Uniunea Europeană de Radio. Venezueleanul Rafael Payare are în prezent 44 ani și este un produs al El Sistema - celebrul sistem de educație muzicală organizat de Jose Antonio Abreu, cu care Payare a și început la 24 ani studiul dirijatului. Anterior, el a studiat cornul, fiind de altfel cornist în Orchestra Simon Bolivar din Venezuela. Rafael Payare a fost asistentul unor nume mari: Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Lorin Maazel. Și-a început cariera internațională la Orchestra din Ulster, în 2013; în 2018 a dirijat pentru prima data Orchestrele din San Diego și Montreal, unde are în prezent contracte permanente.

Colaborarea lui Rafael Payare cu casa Pentatone a debutat în 2023, odată cu publicarea Simfoniei a V-a de Gustav Mahler. Un an mai târziu, iată un nou album incluzând muzică de Mahler, dar și de Richard Strauss, acest poem simfonic cu un titlu atât de ilustrativ, O viață de erou, unde vedem exprimate foarte clar calitățile acestui dirijor venezuelean: exuberanță, prospețime, claritate în construcție, puterea de a transmite pasiunea către cei care-l ascultă. Sunt calități comune dirijorilor care vin din Venezuela, poate cu o mai puternică nuanță intelectuală în cazul lui Rafael Payare și a viziunii lui asupra poemului simfonic O viață de erou de Richard Strauss.

Casa de discuri Pentatone prezintă alăturarea celor două lucrări de pe acest album surprinzătoare: O viață de erou, alături de melancolicele 5 lieduri de Gustav Mahler pe versuri de Friedrich Ruckert. Nu mi se pare însă surprinzător, ci binevenită alăturarea a două lucrări scrise practic în aceeași perioadă - O viață de erou în 1898 și liedurile în 1901. În plus, să ne amintim că precedentul album înregistrat de Rafael Payare cuprindea Simfonia a V-a de Gustav Mahler - iar liedurile pe versuri de Friedrich Ruckert sunt legate intim de această simfonie scrisă exact în aceeași perioadă a anilor 1901 -1902. Găsim legături nu doar la nivel ideatic, ci și tematic muzical, cum veți descoperi și pe acest disc.

Le fin de siècle în muzici care sigur, exprimă alte sentimente, totuși, nu chiar atât de îndepărtate, de fapt. Eroul lui Strauss, sigur, se luptă, strălucește, însă alege în final, filosofic, retragerea din lume; Mahler zugrăvește omul meditativ, care, și el, vorbește în versurile celui de al cincilea lied despre faptul că este pierdut pentru lume.

Și tocmai acest al cincilea și ultim lied al acestui ciclu de Mahler mi s-a părut și cel mai bine realizat muzical. Pentru Sonya Yoncheva, redutabilă cântăreață de opera a timpurilor noastre, este un debut în ceea privește partiturile de Mahler; o mai bună pronunție în limba germană ar fi fost poate de dorit, ca și o stăpânire a vocalității presupuse de aceste lieduri. Doar în acesta, al cincilea, atinge acel inefabil cerut de întreaga partitură, în tot ce înseamnă realizare estetică și tehnică.

Cristina Comandașu