Piese de Gabriel Fauré în interpretarea pianistului Lucas Debargue (I-II) - CD Review, 20, 21 mai 2024

Balada op. 19 în fa diez major; Valse-caprice op. 38; 9 Preludii op. 103; Barcarola nr. 3 op. 42 în sol bemol major; Tema cu variațiuni op. 73; Pièces brèves op. 84.

Pentru cel mai recent album al său, lansat la casa Sony Classical, pianistul Lucas Debargue a ales bijuterii muzicale mai puțin cântate din repertoriul romantic - integrala pieselor pentru pian solo de Gabriel Fauré. În acest an, pe 4 noiembrie, se va împlini un secol de când s-a stins din viață marele compozitor francez, un prilej potrivit pentru interpreți de a evoca muzica sa. Lucas Debargue găsește creația lui Gabriel Fauré "impregnată de melancolie gentilă și armonii sofisticate", subliniind aceste calități în interpretarea sa. Pianistul a cercetat întregul repertoriu începând de la primele piese ale compozitorului până la ultimele sale contribuții la literatura pianistică. "Înregistrarea lor mi-a transformat viața, atât ca persoană cât și ca muzician", spune Lucas Debargue despre noua sa colecție discografică. O dată cu această lansare, pianistul a anunțat că va include creații de Gabriel Fauré în fiecare recital pe care îl are programat în acest an. De altfel, muzicianul are o agendă bogată, urmând să susțină concerte și recitaluri în această vară la Geneva, Paris, Verbier și în multe alte centre culturale din Europa.

Unul dintre cei mai talentați și nonconformiști pianiști ai generației sale, Lucas Debargue, născut la Paris în anul 1990, este apreciat pentru viziunea sa artistică originală și pentru creativitatea sa, el luându-și sursele de inspirație din literatură, pictură, cinematografie și jazz, pentru a etala un stil interpretativ personal și un repertoriu selectat cu atenție. A lansat până acum șapte albume cu lucrări din creația unor compozitori precum Beethoven, Scarlatti, Chopin, Ravel, Olivier Messiaen și Milosz Magin. Pianistul acoperă astfel trei secole din istoria muzicii și demonstrează că este un interpret complet.

Gabriel Fauré (1845-1924) a fost perceput ca un compozitor care a realizat tranziția stilistică de la perioada romantică la cea modernă din primul sfert de secol XX. Un loc deosebit în creația sa l-a ocupat muzica pentru pian, caracterizată prin eleganță și acuratețe. Compozitorul a petrecut 60 de ani explorând pianul și dezvoltând o estetică specifică pentru acest instrument. În muzica sa dedicată claviaturii putem descoperi contraste între spontaneitate și sonorități austere, între tumult și calm, iar momentele de claritate a discursului sunt împletite cu linii melodice sinuoase și ambiguitate armonică. Gabriel Fauré a creat un număr impresionant de piese pentru pian solo - nocturne, barcarole, impromptu-uri, valsuri și multe alte piese de dimensiuni reduse, ele fiind incluse pe cele patru CD-uri din colecția lansată în luna martie de pianistul francez Lucas Debargue. O notă particulară în aceste imprimări este oferită și de instrumentul pe care muzicianul l-a ales pentru acest album, un pian "Opus 102" creat de Stephen Paulello la Bourgogne, în Franța. Este crezul ferm al lui Debargue că muzica pentru claviatură semnată de Gabriel Fauré merită un sunet special, iar acest pian i-l conferă pe deplin, având o claritate ideală și capacitatea de a-și schimba sonoritatea, de la tonurile catifelate până la cele aspre.


Larisa Clempuș