Paul Constantinescu - Concertul pentru pian și orchestră - CD Review, 23 mai 2024

Paul Constantinescu - Concertul pentru pian și orchestră, Selecțiuni din suita coregrafică "Nuntă în Carpați" (pianistul Oliver Triendl, Norddeutsche Philharmonie Rostock, dirijor Marcus Bosch)- CD Review, 23 mai 2024

În data de 3 mai 2024, compania Hänssler Classic, una dintre cele mai prestigioase case de discuri din Germania, a lansat un nou album cu muzică românească. Este vorba despre lucrări semnate de Paul Constantinescu, prolific compozitor de la nașterea căruia se împlinesc în luna iunie 115 de ani, muzician care a desfășurat o prodigioasă activitate ca profesor la Academia de muzică religioasă și la Conservatorul din București. A compus muzică de scenă și de film, lieduri, piese corale, camerale, simfonice, vocal-simfonice și lucrări concertante, valorificând resursele melosului bizantin, ale folclorului autohton, dar și o modernitate a limbajului apropiată de complexitatea ritmică a lui Stravinski și modalismul lui Enescu și Bartok.

Două dintre compozițiile sale - Concertul pentru pian și orchestră și Poemul coregrafic într-un act "Nuntă în Carpați", sunt incluse pe albumul înregistrat în decembrie 2023, la Volkstheater din Rostock, de Orchestra Filarmonică din acest oraș, sub bagheta directorului său muzical Marcus Bosch. Solist - Olver Triendl, pianist german în vârstă de 54 de ani care s-a afirmat în lumea muzicală abordând tipuri de repertorii mai puțin explorate. A colaborat cu majoritatea orchestrelor din Germania, dar și cu ansambluri din Viena, Shanghai, Salzburg și Praga; a realizat peste 150 de înregistrări cu piese camerale și concertante, mai ales din creația romantică și modernă, având un impresionant catalog de înregistrări. Oliver Triendl promovează și muzica românească. În această stagiune a concertat la Filarmonica din Ploiești și a interpretat chiar lucrarea care deschide recentul său album, Concertul pentru pian și orchestră compus de Paul Constantinescu în anul 1952 și prezentat în primă audiție pe 16 mai 1953 la Ateneul Român din București, cu Valentin Gheorghiu solist și Constantin Silvestri la pupitrul dirijoral. Pianistul Oliver Triendl surprinde parfumul folclorului românesc în interpretarea sa, caracterul liric al mișcării secunde în stil rubato de doină, exuberanța și bogăția tematică a părții finale Presto.

Cea de-a doua lucrare de pe acest excepțional album este Poemul coregrafic într-un act "Nuntă în Carpați" compus de Paul Constantinescu în anul 1938. La scurt timp după premiera din 5 mai 1939, de la Opera bucureșteană, compozitorul a alcătuit o suită simfonică din acest balet, prezentând-o la Filarmonica din capitală, cu George Georgescu la pupitrul dirijoral. Ulterior, piesa a fost interpretată deseori cu prilejul unor turnee pe care Orchestra Filarmonicii le-a întreprins în Germania și Italia. "Este o lucrare ce captivează prin orchestrația strălucitoare, plină de culoare, care din când în când sugerează sonoritățile unui taraf și ale instrumentelor sale… Dansuri și ritmuri viguroase alternează cu secțiuni lirice, întrepătrunse de melosul folcloric", notează muzicolog Irina Paladi în textul de prezentare a albumului înregistrat de Filarmonica din Rostock sub bagheta dirijorului Marcus Bosch.


Larisa Clempuș