Violonista Chloe Chua și Orchestra Simfonică din Singapore - Butterfly Lovers & Paganini - CD Review, 9 și 10 septembrie 2024

I. dirijor Rodolfo Barráez. Chen Gang / He Zhanhao - Concertul "Butterfly Lovers"; Chen Gang - "Sunshine Over Tashkurgan" pentru vioară și orchestră

II. dirijor Mario Venzago. Nicolò Paganini - Concertul nr. 1 op. 6 în re major.

Album în premieră, lansat în 26 iulie


Chloe Chua este o tânără violonistă din Singapore în vârstă de doar 17 ani, cu o carieră aflată în plină ascensiune. Din anul 2022 a fost artist în rezidență al Orchestrei Simfonice din Singapore, fiind cea mai tânără muziciană care a îndeplinit vreodată acest rol în istoria prestigiosului ansamblu. Ea studiază vioara cu profesorul Yin Ke la Academia de Arte din Nanyang și desfășoară o bogată activitate concertistică pe scene importante din Asia, Europa și Statele Unite ale Americii. Numită "una dintre cele mai promițătoare tinere muziciene din lume" de PBS Great Performances, violonista a obținut premii în concursuri internaționale din Singapore, Tailanda și Italia, iar în anul 2018 a câștigat Premiul I la Concursul Internațional "Yehudi Menuhin" pentru tineri violoniști. Chloe Chua cântă pe o vioară Giovanni Battista Guadagnini construită la Milano în anul 1753 și impresionează publicul din întreaga lume cu farmecul său interpretativ, forța și tehnica ieșită din comun pentru o violonistă atât de tânără.

Anul trecut, violonista a înregistrat primul ei album, cu lucrări de Antonio Vivaldi și Pietro Locatelli, iar în iulie 2024 a lansat cel de-al doilea disc al său, în compania aceleiași Orchestrei Simfonice din Singapore, dirijori Rodolfo Barraez și Mario Venzago. Programul noului album cuprinde creații din repertoriul chinez modern și contemporan, urmate de binecunoscutul Concert în Re major de Niccolo Paganini - piese în care solista are ocazia să își etaleze interpretarea expresivă, sunetul suplu și pur, precum și tehnica impresionantă.

Prima lucrare de pe album este Concertul "Butterfly Lovers" creat în anul 1959 de compozitorii chinezi He Zhan Hao și Chen Gang, în timpul studenției lor la Conservatorul din Shanghai. Partitura are ca sursă de inspirație o veche legendă numită adesea povestea "Romeo și Julieta" a Chinei antice și este conceput pe baza tradiționalei scări muzicale pentatonice, preluate din folclorului chinez. Violonista Chloe Chua spune despre această piesă: "Am ascultat concertul Butterfly Lovers pentru prima dată la o reuniune de familie și a avut un impact deosebit asupra mea. În timp ce studiam lucrarea, am descoperit că aceasta a trecut prin numeroase interpretări de-a lungul timpului în medii diferite. Am fost emoționată de iubirea neclintită a protagoniștilor legendei, dar și de povestea tulburătoare evocată de Concertul compus de Chen Gang și He Zhan Hao".

Următoarea piesă este selectată tot din creația lui Chen Gang, reputat compozitor chinez în vârstă de 89 de ani, profesor la Conservatorul din Shanghai: "Sunshine over Tashkurgan" - una dintre cele mai interpretate compoziții ale sale în spațiul chinez și european, o piesă de virtuozitate pentru vioară și orchestră creată în anul 1976, care îmbină moduri tradiționale chineze cu inflexiuni melodice orientale și elemente de limbaj romantice. Compozitorul consideră că "melodiile chineze sunt superbe și totuși nu rezonează cu publicul internațional. Întotdeauna am explorat feluri de a folosi stilul muzicii occidentale pentru a relata poveștile și emoțiile noastre - o muncă deloc ușoară, dar întotdeauna captivantă și inspiratoare".

Ultima lucrare de pe acest album este Concertul nr. 1 op. 6 în Re major compus de Nicolo Paganini în anul 1815 și structurat în trei părți - Allegro maestoso, Adagio espressivo și Rondo Allegro spiritoso. Lucrarea, inspirată de stilul bel canto rossinian, dezvăluie pasaje cu extraordinare dificultăți tehnice, punând în valoare virtuozitatea solistei. Violonista Chloe Chua pare să treacă ușor și grațios peste pasajele acrobatice de flajolete și de pizzicatto, ornamente, acorduri și arpegii în toate registrele, punând în prim-plan valențele expresive ale Concertului în re major de Paganini. Solista beneficiază de suportul experimentatei Orchestre Simfonice din Singapore, sub conducerea dirijorului elvețian Mario Venzago.
Larisa Clempuș