Thomas de Hartmann Rediscovered - CD Review, 16-17 septembrie 2024
I. Concertul op. 66 pentru vioară și orchestră (Joshua Bell, Orchestra Simfonică din Lviv, dirijoare Dalia Stasevska).
II. Concertul op. 57 pentru violoncel și orchestră (Matt Haimovitz, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig, dirijor Dennis Russell Davies)
Album în premieră, lansat în 16 august
Albumul intitulat "Thomas de Hartmann Rediscovered" aduce în lumină creația concertantă a acestui compozitor ucrainean practic necunoscut în zilele noastre, care s-a afirmat în prima jumătate a secolului trecut. S-a născut în anul 1884 localitatea Horujivka din Poltava, și-a desfășurat activitatea în calitate de compozitor, pianist și profesor de compoziție în orașe precum München, Tbilisi, Sankt Petersburg, Paris și Berlin, iar în 1950 s-a mutat în Statele Unite ale Americii. A compus partituri orchestrale și camerale, concerte și muzică de scenă. În prima etapă a creației a fost influențat de romantismul slav, iar după anul 1908, o dată cu studiile în Europa, a preluat în compozițiile sale curente moderne precum impresionismul, apoi elemente de bitonalism și jazz. A combinat diverse tehnici componistice pentru a crea lucrări muzicale unice, expresive și originale. S-a stins din viață în 28 martie 1956 la New York.
Muzica sa a căzut în uitare în a doua parte a secolului trecut, iar acest album își propune în egală măsură să atragă atenția asupra creației lui Thomas de Hartmann și să aducă împreună muzicieni extraordinari, cum sunt violonistul Joshua Bell, violoncelistul Matt Haimovitz, Orchestra Națională Simfonică din Lviv și Orchestra Radiodifuziunii din Leipzig, dirijorii Dalia Stasevska și Dennis Russell Davies.
Prima lucrare din programul discului este Concertul op. 66 pentru vioară și orchestră, despre care faimosul muzician nord-american Joshua Bell spune: "Când am început să explorez această partitură, am fost imediat de copleșit de profunzimea emoțiilor sale și de faptul că o lucrare atât de puternică mi-a scăpat până acum, la fel ca și majorității ascultătorilor. Este o partitură la fel de captivantă și relevantă astăzi ca și atunci când a fost compusă, în anul 1943", mai afirmă Joshua Bell, care este acompaniat în această înregistrare de Orchestra Simfonică Națională din Lviv.
La pupitrul dirijoral - Dalia Stasevska, muziciană în vârstă de 39 de ani, cu o prodigioasă carieră internațională, născută în Ucraina și stabilită în Finlanda. Ea este dirijoarea principală a Orchestrei Simfonice din Lahti, director artistic al Festivalului Internațional Sibelius și dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice BBC. Dalia Stasevska spune despre însemnătatea acestui album: "Atunci când o țară luptă pentru libertatea sa, păstrarea și protejarea culturii care îi definește identitatea devine vitală. Mă simt privilegiată să celebrez unul dintre cei mai mari compozitori ai Ucrainei, Thomas de Hartmann, împreună cu muzicienii remarcabili ai Orchestrei Simfonice din Lviv și măiestria artistică de neegalat al violonistului Joshua Bell".
Cea de-a doua piesă de pe albumul apărut în 16 august la casa de discuri Pentatone este Concertul op. 57 pentru violoncel și orchestră compus de Thomas Hartmann în anul 1935, inspirat de folclorul muzical ucrainean și de cultura ebraică. O interpretează Matt Haimovitz, excepțional violoncelist nord-american născut în Israel într-o familie de origine română. El spune despre această partitură: "Melodiile expansive ale lui Hartmann, formele progresive, armoniile cromatice bogate și virtuozitatea violoncelului în dialoguri colorate cu orchestra transcend opresiunile sufocante ale anilor 1930. Concertul pentru violoncel și orchestră de Hartmann este o compoziție remarcabilă, o bijuterie a muzicii ucrainene și o contribuție semnificativă pentru repertoriul dedicat violoncelului", afirmă Matt Haimovitz, acompaniat în această înregistrare de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Leipzig, cu Dennis Russell Davies.