Radio România Muzical, din nou la Cluj-Napoca

Radio România Muzical, unicul post românesc clasic, jazz & more revine la Cluj. Vineri, 6 iunie, de la ora 19,30, Radio România Muzical prezintă în direct de la Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" concertul Corului şi Orchestrei Filarmonicii "Transilvania". Dirijor Cristian Mandeal. Evenimentul este dedicat memoriei unuia dintre cei mai importanţi dirijori români, Erich Bergel, de la dispariţia căruia s-au împlinit în 2008 10 ani.

Radio România Muzical prezintă Filarmonicile României

Mulţi ani la rând, radio-ul public nu a mai transmis în direct niciun concert din stagiunile Filarmonicilor din ţară. În 2008 însă, Radio România Muzical a iniţiat un nou proiect destinat să umple acest gol din spaţiul radiofonic românesc: Radio România Muzical prezintă Filarmonicile României.
Pentru a doua oară în 2008, Radio România Muzical transmite în direct de la Cluj un concert-eveniment. Pe afiş figurează Fuga a XVIII-a finală din "Arta fugii" de Johann Sebastian Bach, în orchestraţia realizată de Erich Bergel şi Requiemul german de Johannes Brahms. Concertul Corului şi Orchestrei Filarmonicii clujene va fi dirijat de Cristian Mandeal. Corul Filarmonicii "Transilvania" este pregătit de Cornel Groza, iar solişti vor fi soprana Ramona Eremia şi baritonul Cozmin Sime.

Erich Bergel dirijeaza Orchestra de tineret de la Bayreuth - 1975

Erich Bergel şi Arta fugii

Erich Bergel a lucrat mai bine de 35 de ani la realizarea orchestraţiei pentru Arta fugii de Johann Sebastian Bach. Arta fugii este ultima lucrare scrisă de Bach (ultimă fugă a rămas neterminată) şi este considerată una dintre cele mai importante lucrări din întreaga istorie a muzicii. Bach însă nu a destinat-o unui instrument anume - există versiuni interpretată la orgă, la clavecin, la pian, sau orchestrate, fie pentru orchestră de coarde, fie pentru orchestra mare simfonică. Versiunea orchestrală Bergel pentru Arta fugii este considerată una dintre cele mai creatoare şi inovatoare, atât în ceea ce priveşte arta orchestraţiei, cât şi la modalitatea lui Bergel de a încheia această partitură lăsată de Bach neterminată. Herbert von Karajan a fost unul dintre admiratorii necondiţionaţi ai acestei versiuni a Artei fugii.

Erich Bergel a încredinţat partitura monumentalei sale orchestraţii pentru Arta fugii lui Cristian Mandeal, unul dintre discipolii săi şi el, la rândul său, fost dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Cluj (1980-1987). În concertul din 6 iunie 2008, Cristian Mandeal şi Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj prezintă cel mai important moment din Arta fugii în versiunea Bach -Bergel: ultima fugă, lăsată neterminată de Bach şi încheiată de Bergel.

Concertul din 6 iunie de la Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" va fi prezentat de Cristina Comandaşu, redactor şef adjunct al postului Radio România Muzical.


Erich Bergel in ultimii ani de viata
Erich Bergel - un destin În 3 mai s-au împlinit 10 ani de la moartea dirijorului Erich Bergel, una dintre personalităţile emblematice ale Clujului muzical şi în acelaşi timp, un dirijor de talie mondială. Născut la 1 iunie 1930 la Braşov, Erich Bergel a studiat la Academia de Muzică din Cluj-Napoca (1950-1955). În 1959 este numit dirijor al Orchestrei Filarmonicii din Cluj, iar la doar o lună după instalarea în post este arestat pentru "crime de uneltire împotriva orânduirii socialiste" (susţinuse o serie de concerte cu muzică religioasă de Bach şi Händel). Este eliberat din puşcărie în octombrie 1962, însă i se interzice să fie din nou dirijor, de aceea ocupă un post de trompetist în Orchestra Filarmonicii clujene. În aprilie 1966, şansa îi surâde: cu doar 10 minute înainte de un concert pe care trebuia să-l dirijeze americanul Fritz Mahler (nepotul celebrului compozitor Gustav Mahler), se află că acest suferise un infarct şi este indisponibil. Niciun alt dirijor nu îl poate înlocui pe Mahler într-un timp atât de scurt. Doar Erich Bergel este disponibil - părăseşte locul trompetistului, se urcă pe podiumul dirijorului şi conduce din memorie întregul concert. Sala a fost în delir, iar din 29 aprilie 1966, Bergel redevine dirijorul Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Între 1966 şi 1971, Bergel se impune ca una dintre cele mai importante personalităţi muzicale ale României; este perioada când lucrează intens şi la orchestrarea monumentalei lucrări Arta fugii de Johann Sebastian Bach, parte din timpul de lucru fiind petrecut la Berlin, la invitaţia dirijorului Herbert von Karajan, şi el interesat de acest subiect.

Spre sfârşitul anului 1971, în urma presiunilor pe care le trăia în România comunistă, hotărăşte să se stabilească în Germania, acolo unde de altfel se afla deja toată familia sa. În 1973, i se retrage cetăţenia română.

Odată stabilit în Occident, cariera sa se dezvoltă foarte rapid - dirijează nu mai puţin de 160 orchestre din 35 de ţări, predă la Academia de Muzică din Berlin. Este recunoscut drept un dirijor specializat în creaţiile lui Beethoven, Brahms şi Bruckner.

După 1990, Erich Bergel a revenit de mai multe ori la Cluj în calitate de dirijor-invitat al Filarmonicii "Transilvania". A fost numit Cetăţean de Onoare al Clujului, doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj şi al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, director onorific al Filarmonicii clujene.

S-a stins din viaţă la 3 mai 1998.

Erich Bergel, la partida de trompeta - 1964

Erich Bergel, dirijor la Filarmonica din Cluj - 1969