ACUM:
14.30
Concertele Radio România Muzical (R)
Înregistrări recente din fonoteca noastră.

Votează discul de muzică clasică al anului 2013

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Pianistul Vladimir Ashkenazy și Rahmaninov - Music box, 5 august 2013

Scor : 4.60 ( 10 voturi)


În cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" vă prezint astăzi cel mai nou CD al pianistului de origine rusă Vladimir Ashkenazy. Discul cuprinde cele două triouri cu pian de Serghei Rahmaninov, înregistrate de Vladimir Ashkenazy alături de violonistul Zsolt Tihamer Visontay și violoncelistul Mats Lindstrom. Discul va fi lansat la nivel internațional în 6 august 2013.

Rahmaninov a fost una dintre preocupările majore ale întregii vieți de muzician a lui Vladimir Ashkenazy. Primul disc al pianistului, apărut în urmă cu 50 ani la casa cu care colaborează de atunci, Decca, cuprindea tot lucrări de Rahmaninov, mai precis al treilea concert pentru pian și orchestră. După 50 ani, Vladimir Ashkenazy își încheie proiectul său de o viață, adică înregistrarea tuturor lucrărilor cu pian de Serghei Rahmaninov. Discul prezentat astăzi se deschide cu Trio-ul elegiac nr.1 în sol minor.

Cred că despre Vladimir Ashkenazy cunoaștem mult mai multe decât despre partenerii săi de pe discul prezentat. La 76 ani, Ashkenazy este unul dintre cei mai respectați muzicieni ai momentului, recunoscut atât în calitate de pianist, cât și de dirijor. A avut o viață plină de peripeții; în 1963 a reușit să părăsească Uniunea Sovietică alături de soția sa islandeză și de primul lor copil; se întâmpla la un an după ce Ashkenazy cucerise premiul I la Concursul "Ceaikovski" de la Moscova.

Vladimir Ashkenazy rămâne un mare interpret al repertoriului romantic, în special cel rus. Iar înregistrarea integralei lucrărilor cu pian de Rahmaninov este un proiect pornit în urmă cu 50 ani, pe care iată, reușește să-l aducă la bun sfârșit. Alături i-au stat violonistul Zsolt Tihamer Visontay (concertmaistrul Orchestrei Philharmonia din Londra, pe care îl cunoaște foarte bine - Ashkenazy este dirijor laureat al binecunoscutei orchestre londoneze), dar și violoncelistul suedez Mats Lindstrom, care de asemenea a făcut parte din Orchestra Philharmonia, dar care în prezent desfășoară o bogată activitate solistică.

Mie mi-a plăcut foarte mult alegerea repertorială de pe acest disc - nu prea des avem ocazia să ascultăm aceste lucrări și, cu siguranță, nu în această interpretare excepțională ce mie mi-a dat impresia că trezește la lumină un tablou romantic cu stepa rusă în splendoarea ei, un tablou pictat cu finețe și cu multă dragoste. Se simte că Ashkenazy este un pasionat al muzicii romantice ruse și o bună dovadă și ultimele două piese de pe CD: Vocaliza op.34 nr.14 și "Visare" din ciclul op.38 pentru violoncel și pian de Serghei Rahmaninov.

Săptămâna viitoare, în 12 august,de la ora 20, vă propun la Music box, emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical, cel mai nou album al sopranei Anna Netrebko, mult așteptatul disc dedicat lui Verdi ce se va lansa la nivel internațional vineri, 9 august. Și vă îndemn să rămâneți aproape de emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical, pentru că luna august aduce și alte albume mult-așteptate: în 19 august, Requiemul de Verdi dirijat de Daniel Barenboim, la pupitrul Corului și Orchestrei Teatrului Scala din Milano, iar în 26 august, o ediție-eveniment ce include cele două discuri ce vor apărea în 2 septembrie și care o au în prim plan pe mezzosoprana Cecilia Bartoli, discuri cu muzica lui Agostino Steffani, compozitorul prezent pe discul ei Mission lansat anul trecut și care a fost un bestseller absolut.

Toate aceste discuri fac parte și din campania "Votează discul de muzică clasică al anului 2013" derulată pe site-ul www.romaniamuzical.ro, pe care vă invit să-l vizitați.


Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu