Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Siroe, re di Persia de Johann Adolph Hasse - 'Opera în interpretări de referință', 2 noiembrie 2014

Scor : 4.33 ( 9 voturi)

Siroe, re di Persia este titlul operei scrise de Johann Adolph Hasse pe libretul lui Pietro Metastasio. Același subiect a figurat și în lista operelor lui Leonardo Vinci, Antonio Vivaldi sau Georg Friedrich Handel, datate fiind înaintea opusului lui Hasse prezentat întâia dată la Bologna în 1733, apoi la Neapole și în alte centre muzicale europene. Versiunea discografică lansată pe 3 noiembrie 2014 aduce în atenție varianta refăcută de Johann Adolph Hasse pentru a fi montată la Dresda, la curtea unde autorul era de aproape trei decenii Kapellmeister. Dacă o readucere pe scenă a partiturii inițiale - efectuată în 2008 - a însemnat aproape 4 ore și jumătate de muzică, această interpretare (reluând cele 3 acte ale materialului componistic ce nu a mai fost cântat din secolul XVIII) pare mult mai concentrată, reflectând o tranziție dinspre tipologia operei baroce spre stilul galant.


O pagină de istorie a vieții muzicale europene

Un subiect ce ne trimite în veacul al șaptelea, la o perioadă de războaie între un rege neo-persan și un împărat creștin pentru dominația asupra unor teritorii ce înglobau zone mediteraneene ample (inclusiv Egiptul); nimic nou pentru specificul acțiunii multor opere seria și - tot conform tradiției - diferite intrigi sentimentale se împletesc, configurând complicata istorie a personajelor.

Atunci când a fost auzită pentru prima oară, opera lui Hasse a avut în distribuție două dintre cele mai renumite voci de castrati: în rolul titular - Farinelli, iar alături de el apărea Caffarelli, celor doi tineri soliști asociindu-li-se alte nume prestigioase ale teatrelor de operă ale vremii. Este lesne de înțeles virtuozitatea deosebită a liniilor vocale, amploarea acestora, bogăția ornamentală; pe scurt, strălucirea scriiturii vocale care pune la grea încercare fiecare protagonist actual, într-o desfășurare muzicală în care ansamblul instrumental ale nu numai funcția de ...decor.


O interpretare actuală remarcabilă

O galerie de glasuri excepționale ale prezentului - dar nu numai atât: muzicieni ce caută spiritul epocii și paleta stilistică adecvate oferind însă prospețimea unei rostiri actuale, captivante prin firescul ei. Fără ca atenția să fie "furată" eventual de fantezia unor montări cu sugestia unor povești desprinse din șirul celor 1001 de nopți, de culoare și, poate, extravaganță, auzul rămâne fidel superbelor performanțe interpretative ale acestei distribuții: Max Emanuel Cencic și Franco Fagioli - contratenori, Julia Lezhneva și Laureen Snouffer - soprane, Mary-Ellen Nesi - mezzosoprană, Juan Sancho - tenor și Ansamblul "Armonia Atenea", în conducerea muzicală a lui George Petrou. Un album în premieră la "Opera în interpretări de referință" duminică, 2 noiembrie, de la 19,30.

Anca Ioana Andriescu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu