Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru
a asculta acest clip
|
Dinu Lipatti in amintirea elevilor sai (I)
Luminozitate, sinceritate, modestie, suavitate - cuvinte care definesc personalitatea și interpretarea lui Dinu Lipatti. Aceste cuvinte - sau echivalentele lor - au fost rostite de foștii foștii săi studenți de la Geneva, care au vorbit, mai de demult ori mai recent, despre pianistul-profesor.
Evenimentul-omagiu "Zilele Lipatti" - rubrica "Dinu Lipatti văzut de elevii săi".
Jacques Chapuis, pianist și profesor elvețian, s-a stins din viață în urmă cu trei ani. În 1995 i-a acordat Floricăi Gheorghescu un interviu - iată un fragment tradus de Olga Grigorescu.
L-am ascultat de cel puțin 20 - 30 de ori în recital, apoi de vreo 30 de ori cu orchestra. Când interpreta coralele de Bach, la sfârșitul recitalului, deși le făcuse pe parcursul anilor în mai multe versiuni: mai rapid, mai lent, mai suplu, mai rigid, aveai impresia că-n sală domnește un fel de reculegere, o liniștire după tot ce cântase mai înainte și în care exprimase toate sentimentele omenești. După aceste corale care pluteau parcă deasupra celor din sală, anumite persoane nu mai erau capabile să se ridice.
Cu Dinu Lipatti a studiat și pianista Hedy Salquin, prima femeie-dirijor din Elveția. Alina Velea, coordonatoarea proiectului Lipatti propus de Grupul de Muzică al Uniunii Europene de Radio, a stat de vorbă cu Hedy Salquin la Geneva, în luna aprilie a acestui an.
Sunt foarte emoționată să mă întâlnesc cu dumneavoastră în amintirea dragului meu profesor Dinu Lipatti. Îl păstrez în inima mea de la vârsta de 15 ani, momentul-eveniment când l-am cunoscut pe acest extraordinar om. Lipatti a fost un înger. Nu-l pot descrie altfel și nu exagerez deloc. A fost o ființă luminoasă care mi-a schimbat viața. Eu eram eleva unui profesor foarte bun, Alexandre Motu, care din nefericire a murit, iar în primăvara lui 1943 directorul Conservatorului din Geneva mi-a spus că noul meu profesor va fi Dinu Lipatti. Nu vă pot spune cât de fericită am fost! În cabinetul directorului am făcut cunoștință cu un domn mic de statură, brunet, foarte palid – acela era Dinu Lipatti. A fost începutul unei perioade minunate, de neuitat, cel mai bun din cele mai bune timpuri pe care le-am trăit vreodată.
Organistul și dirijorul elvețian Paul Louis Siron a fost și el studentul lui Dinu Lipatti la Geneva. Din nou Olga Grigorescu în traducerea unui fragment dintr-un interviu realizat de Florica Gheorghescu în anul 1995.
Am avut privilegiul de a fi elevul lui Dinu Lipatti începând din aprilie 1944 până în iunie 1945, dar l-am revăzut și după aceea. Și iată cum l-am descoperit pe Lipatti, chiar în ajunul primei noastre lecții. Dădea un concert la Marele Teatru din Geneva, împreună cu Orchestra Suisse Romande, în beneficiul Crucii Roșii. Nu știam nimic despre el, în afară de faptul că era român. Am auzit primul concert de Chopin, pe care l-a cântat, și mi-am dat seama imediat că era un foarte, foarte mare pianist. Aș spune că era exigent dar și modest. Avea o tehnică ce i-ar fi permis să interpreteze într-un mod mai strălucitor decât cei mai strălucitori pianiști din lume; ar fi putut cuceri renumele de cel mai bun pianist din lume. Dar el nu asta voia, nu-l interesa. El urmărea sinceritatea, adevărul, autenticitatea. Aceeași atitudine față de muzică este extrem de importantă pentru toți cei care l-au cunoscut.