Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru
a asculta acest clip
|
Despre casele lui Dinu Lipatti - Grigore Alexandrescu 17 si Povernei 23
Ajungem astăzi la locurile în care Dinu Lipatti, viitorul mare artist, și-a petrecut copilăria și începutul adolescenței; vom vorbi despre trei dintre casele de care numele său rămâne legat.
Ca preambul, nu trebuie să surprindă pe nimeni faptul că, din păcate, doar una dintre aceste imobile mai există în momentul de față: istoria noastră în secolul trecut, violentă și densă în fracturi de continuitate, și-a spus și aici un cuvânt important. Mai mult decât atât, e greu de aflat cu exactitate ce perioadă a petrecut familia Lipatti la fiecare dintre cele 3 adrese pe care le vom aduce în atenție.
Se știe, cu siguranță, că Dinu Lipatti s-a născut în casa de pe strada Grigore Alexandrescu nr. 17, situată în centrul Bucureștilor, în vecinătatea bulevardului Lascăr Catargiu. Casa Memorială "Dinu Lipatti", aflată în Județul Argeș, satul Ciolcești al comunei Leordeni, păstrează una dintre rarele fotografii ale acesteia, o poză patinată, evident alb-negru, a acestui imobil. Ne-a ajutat să interpretăm fotografia domnul Radu Tudor Popa, arhitect.
Eu aș situa-o în zona unei case de mahala, puțin mai dezvoltată din punct de vedere spațial. Această casă, situată acum un veac la periferia Bucureștiului, nu putea să dispună de niște elemente arhitecturale deosebite și era probabil o casă executată fără un concept arhitectural. Decorația acestei case, greu de descifrat, ne duce cu gândul la o simplitate cubistă, de mahala. Singurele elemente arhitecturale care se pot defini din această construcție sunt niște ancadramente realizate extrem de simplu – probabil la vremea respectivă casa era tencuită cu var - și niște ferestre foarte simple, a căror funcțiune principală nu era o una spirituală, artistică, ci mai degrabă aceea de a adăposti niște oameni. Camerele sunt spațioase și se poate vedea că erau în primul rând înalte; eu consider că aveau cam 2,80 - 3 metri la interior, ferestrele erau generoase, dar strict funcționale.
Arhitectul Radu Tudor Popa despre casa din strada Grigore Alexandrescu 17, București, în care s-a născut Dinu Lipatti. Clădirea a fost expropriată și apoi demolată prin decretul 262 din 12 septembrie 1988; în momentul de față, acea adresă este încorporată spațiului Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
Mergem mai departe la mult mai cunoscuta casă de pe Strada Povernei nr. 23, situată în apropierea adresei locului de naștere al marelui muzician; este mai cunoscută pentru că încă există în forma de acum peste 80 de ani și pentru că fratele lui Dinu Lipatti, Valentin Lipatti, i-a dedicat acelei case un volum care o salvează de la uitare.
Totul respira pe-atunci un aer de provincie, fără mașini și zgomote brutale; dimineața strigătele familiare ale precupeților și geamgiilor, după-amiaza ale negustorilor ambulanți de covoare. În mica grădină cu gard de merișor a casei, la venirea toamnei mai pătrundea de la vecini răgușeala cadențată a unei mașini de tăiat lemne.
Iar din volumul "Dinu Lipatti" semnat Grigore Bărgăuanu și Dragoș Alexandrescu aflăm: "Casa Lipatti din strada Povernei, numai parter cu un hol central ce separă cele două camere din față, are un aer tipic de provincie ca de altfel majoritatea caselor de pe stradă". Despre această casă aflăm mai multe tot de la arhitect Radu Tudor Popa.
Este la fel de simplă, dar evident cu ceva pretenții de arhitectură - probabil că a fost un plan realizat de un arhitect al vremii respective, care în orice caz nu era de sorginte străină, pentru că majoritatea arhitecților care au realizat Bucureștiul și-au făcut studiile în alte părți Este o casă în genul numit probabil pe vremea respectivă o vilă orășenească, beneficiind de un spațiu strâns față de vecinătățile din spate și din lateral, în schimb în față având posibilitatea de a avea o expunere către locul de unde putea fi văzută. Este clar casa unor oameni mai înavuțiți, camerele sunt de minim de 20 - 25 de metri. Dacă Dinu Lipatti și-a petrecut copilăria în această casă, probabil că a avut la dispoziție un spațiu generos, care cred că i-au putut forma un caracter artistic generos.
Conform mărturiei lui Valentin Lipatti, familia lui Dinu Lipatti s-a mutat din Strada Povernei 23 "prin 1927", atunci când viitorul genial pianist avea deci 10 ani; s-au mutat, pentru aproximativ 3 ani, într-o vilă din strada, pe atunci, Bonaparte, aflată aproape de locul unde există astăzi Studio Martin, fostul Cinematograf "Volga".
Contactată de noi, familia Niculescu, proprietara de astăzi a imobilului din Strada Povernei spus că nu ar avea nimic împotrivă ca, pe acea casă în care Dinu Lipatti și-a petrecut primii ani ai copilăriei, să fie pusă o placă memorială - placă memorială pe care cel mai apreciat pianist român al secolului trecut ar merita-o fără doar și poate.