Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

A încetat din viață soprana Sanda Șandru

Publicat: joi, 11 Iulie 2024 , ora 15.31

Astăzi, 11 iulie, soprana Sanda Șandru a încetat din viață la vârsta de 86 de ani. Personalitate importantă în peisajul muzical românesc și recunoscută pentru talentul său și dedicarea în formarea noilor generații de artiști, regretata muziciană a lăsat în urmă o carieră remarcabilă și o moștenire culturală de neprețuit.

Născută în 1938, Sanda Șandru și-a inceput studiile muzicale la Timișoara, perfecționându-se apoi la București sub îndrumarea Artei Florescu în cadrul Conservatorului "Ciprian Porumbescu". Muziciana și-a extins considerabil repertoriul de operă o dată cu angajarea sa ca prim solistă a Operei Naționale București și debutul său în rolul Leonorei din "Trubadurul" de Giuseppe Verdi. Cariera sa strălucitoare a inclus interpretări memorabile în roluri principale din opere verdiene, pucciniene și mozartiene, demonstrându-și versatilitatea și măiestria vocală.

De-a lungul timpului, Sanda Șandru s-a impus prin performanțele sale remarcabile nu doar în țară, ci și pe scene internaționale, precum Opera din Paris, Deutsche Oper Berlin, Bayerische Staatsoper din München sau Bolșoi Teatr din Moscova. A interpretat cu succes personaje complexe din opere precum "Evgheni Oneghin" de Piotr Ilici Ceaikovski și "Norma" de Vincenzo Bellini, oferind publicului interpretări de o intensitate emoțională și tehnică deosebită.

Începând din 1993, regretata soprană s-a dedicat activității pedagogice ca profesoară la Universitatea Națională de Muzică din București. Mulți dintre studenții săi au devenit artiști de succes, continuând tradiția excelenței în muzica de operă și ducând mai departe moștenirea sa artistică.

Discografia Sandei Șandru cuprinde numeroase lucrări, printre care se remarcă un album cu lieduri de Franz Liszt împreună cu pianistul Ferdinand Weiss, lansat în 1989. Pentru toate realizările sale i s-a acordat Premiul Uniunii Compozitorilor din România, iar în 1999 a primit o importantă distincție a Academiei de Disc Liric din Paris, pentru întreaga sa carieră dedicată artei lirice.

Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, 13 iulie, de la ora 11:00 la Cimitirul Ortodox Bellu din Capitală. 

Dumnezeu să o odihnească!

Ioana Țintea