Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu bateristul Srdjan Ivanovic, liderul trupei Blazin'

Blazin' Quartet, o formație multinațională, va fi protagonista următorului concert din stagiunea de jazz de la Ateneul Român. Evenimentul va avea loc luni, 14 aprilie, la Sala Mică a Ateneului, începând cu ora 19:00. Pentru mai multe detalii despre Blazin' Quartet, Viorel Grecu a stat de vorbă cu liderul trupei, bateristul Srdjan Ivanovic.
Te rugăm să ne prezinți formația. Sunteți patru muzicieni din patru țări diferite.
Îi avem pe Mihail Ivanov, basist din Bulgaria, pe Federico Casagrande, chitarist din Italia, care trăiește în Franța, Andreas Polyzogopoulos, trompetist din Grecia, iar eu, Srdjan Ivanovic, baterist, sunt de origine din Bosnia Herțegovina, din fosta Iugoslavie, dar acum locuiesc în Franța.
Ai crescut însă în Grecia.
Da, când a pornit războiul din Bosnia, tatăl meu s-a mutat în Grecia și m-a luat și pe mine. Deci am crescut acolo și acum ne aflăm în turneu în Grecia, așa că mă simt ca acasă.
Cum v-ați întâlnit? De când cântați împreună?
Formația există de fapt de 17 ani, dar componența s-a schimbat. La început toți eram în Amsterdam, și eu locuiam acolo. În afară de mine, singurul membru rămas de atunci este basistul Mihail Ivanov. Am câștigat Dutch Jazz Competition, cel mai important concurs de jazz din Olanda. Premiul a constat dintr-un contract de înregistrări și un turneu național. Am realizat două albume pentru Challenge Records. După aceea m-am mutat în Franța și nu am putut menține aceeași formulă. Am început să lucrez cu trompetistul Andreas Polyzogopoulos, care locuia la Paris. L-am păstrat pe Mihail Ivanov, care vine când avem concerte. Tot la Paris l-am cunoscut pe Federico Casagrande, un mare chitarist. Am înregistrat cu ei un album numit Sleeping Beauty. L-am lansat la începutul pandemiei, deci nu prea am avut șanse să-l interpretăm pe scenă. Dar acum ne-am reunit ca să interpretăm această muzică, precum și compoziții noi, pe care le-am scris pentru acest turneu.
Despre ce e vorba pe Sleeping Beauty, e o suită, un conceptual? Ce anume v-a inspirat?
Nu-i chiar un album conceptual, dar a devenit într-un fel așa. Sunt compozițiile mele, dar și ale lui Ennio Morricone. Titlul se referă la lucruri frumoase pe care nu le observăm, dar când cineva le transformă în muzică ne iluminează și ne face să vedem tot ce este frumos la ele. Există o frumusețe adormită în orice lucru.
Aveți concert la Ateneul Român luni, 14 septembrie, de la ora 19:00, iar cu o zi înainte veți cânta la Brașov, la Centrul Cultural Apollonia, de la aceeași oră. La ce să se aștepte publicul românesc din partea voastră?
Muzica noastră este jazz contemporan de inspirație balcanică, cu multă interacțiune între membrii formației. Încercăm să mergem de la o stare foarte calmă la o muzică explozivă. Suntem nerăbdători să cântăm în România, știm că este o sală frumoasă la Ateneu, deci abia așteptăm.