Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu părintele Eugen Răchiteanu

În seria evenimentelor prilejuite de aniversarea celor 28 ani de la prima zi de emisie Radio România Muzical, vineri, 11 aprilie 2025, de la ora 19:00, Biserica Catolică din Sinaia găzduiește un recital extraordinar susținut de violonistul Alexandru Tomescu. Cu această ocazie, părintele Eugen Răchiteanu, parohul lăcașului de cult din Sinaia, a stat de vorbă cu Ioana Țintea.
Părinte Eugen Răchiteanu, Biserica Catolică din Sinaia va găzdui un recital extraordinar susținut de violonistul Alexandru Tomescu pe 11 aprilie, ca parte a seriei "Întâlnirile Radio România Muzical". Cum s-a ajuns la această colaborare?
Această colaborare a pornit de la cunoașterea noastră cu maestrul Tomescu. Și, în momentul în care s-a decis să se facă sărbătorile Zilei Radio România Muzical, s-a propus să facem atât la Catedrala Sf. Iosif din București, cât și în biserica noastră din Sinaia. De ce? Pentru că în această frumoasă biserică de curând restaurată organizăm foarte multe evenimente culturale care sunt la inima oamenilor - și nu numai din Sinaia, pentru că la evenimentele noastre ajung foarte multe persoane și din București, din orașele învecinate. Vin tocmai pentru ca să asculte ceva frumos, ceva pentru suflet, ceva pentru creșterea noastră umană și spirituală. Și de aceea s-a ales ca această sărbătoare a Radio România Muzical să se facă nu doar la Catedrala Sf. Iosif, ci și la Sinaia - un oraș cultural.
Care este impactul unui astfel de recital marca Radio România Muzical asupra vieții spirituale atât a comunității de enoriași, cât și a turiștilor care vizitează Sinaia?
Să știți că noi de-abia așteptăm! Este un moment minunat pe care-l așteptăm. Noi am făcut foarte multă publicitate la acest eveniment și, cu siguranță, impactul va fi unul major. De ce? Pentru că maestrul Tomescu aduce ceea ce este mai frumos în viața noastră, mai ales prin acea extraordinară vioară și măiestria dânsului, ne face să ne ridicăm inima și sufletul spre cele mai înalte culmi, către Dumnezeu, către o trăire profundă.
Am primit foarte multe mesaje de la oamenii care participă la activitățile noastre spunând: "Părinte, de-abia așteptăm acest eveniment!" Va avea un impact deosebit în rândul oamenilor. Am primit câteva mesaje și de la anumiți preoți care ne-au spus că vor să vină și dânșii să participe la acest eveniment. Deci, este pentru toată lumea, pentru spirit, pentru trup, pentru suflet, pentru tot. Este, într-adevăr, un eveniment deosebit și noi chiar ne bucurăm că putem fi parte din bucuria sărbătorii Radio România Muzical.
Credeți că organizarea unor evenimente similare în parteneriat cu Radio România Muzical este o modalitate bună de a promova muzica clasică?
Tocmai acest lucru ne dorim, să ajungem și la generația tânără, pentru că atât adolescenții, copiii, dar și tinerii au nevoie să asculte muzică bună. Și eu, care străbat țara cu mașina, am mereu deschis radioul pe Radio România Muzical și, într-adevăr, este una dintre realitățile necesare educației. Și, cu siguranță, acest impact va avea, să spunem, și un rezultat pozitiv în rândul tinerilor. Și ne dorim să colaborăm, chiar ne dorim să avem, așa cum va fi și de data aceasta, o discuție cu oamenii după concert, să poată pune întrebări, să poată primi răspunsuri. Avem nevoie cu toții de această muzică bună și colaborarea este foarte bună și ne-am dori ca această colaborare să nu fie singulară, ci să fie una de durată aici, la Sinaia.
Cum priviți activitatea Radio România Muzical în peisajul media românesc, având în vedere diversitatea acestuia. Care sunt diferențele principale față de alte platforme care promovează muzica clasică?
Eu vreau să fiu foarte clar. Nu este egal. Adică, din ceea ce ascult, și eu ascult destul de mult radio, Radio România Muzical într-adevăr are fruntea sus, mereu cu muzică de foarte bună calitate, necesară oamenilor cu care vorbesc și cu care mă întâlnesc. Avem nevoie de această întâlnire cu muzica bună și Radio România Muzical chiar face acest lucru. Deci, nu are egal, pentru că aduceți muzică atât de bună! Eu studiez cu muzica de la radio. La mine, dacă vă uitați pe calculator sau pe telefon, găsiți mereu deschisă platforma Radio România Muzical. Mă regăsesc, sunt parte din acest proiect pe care îl aveți.
În contextul vieții moderne, în care oamenii sunt tot mai grăbiți și adesea deconectați de dimensiunea spirituală, credeți că muzica și, în special, un astfel de recital pot deveni o formă de rugăciune sau introspecție?
Într-adevăr, chiar această formă de artă îl ajută pe om să se ridice la cele mai înalte culmi. Într-adevăr, o întâlnire profundă prin muzică cu ceea ce înseamnă credința, cu ceea ce înseamnă transcendența, frumusețea, de fapt cu ceea ce înseamnă sacru, pentru că muzica este vehiculul care ne duce direct spre cele mai frumoase experiențe de credință, de iubire... ne face să fim liberi în fața conștiinței noastre, în fața existenței noastre. Și, într-adevăr, muzica este fundamentală, iar uneori este chiar și medicament, îndrăznesc să spun.