Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianistul Bogdan Vaida

În perioada 7 aprilie - 17 mai 2025, pianistul Bogdan Vaida și compozitoarea Anamaria Meza vor susține turneul național Classic for Kids - Mozart and the Jungle, o serie de ateliere de educație muzicală dedicate copiilor și părinților. Mai multe detalii aflăm de la Bogdan Vaida, într-un dialog cu Ioana Țintea.
Domnule Bogdan Vaida, Classic for Kids este un proiect educațional pe care l-ați inițiat acum 2 ani. Cum a apărut această idee și ce v-a inspirat să creați un astfel de proiect?
În ultimii ani, în cadrul concertelor din proiectul nostru de bază, Classic Unlimited, au venit tot mai mulți copii împreună cu părinții lor și e evident că un concert normal, pentru oameni mari, poate să fie un pic prea lung pentru copii. Din această cauză, ne-am gândit să facem un proiect special gândit pentru copii.
La început, acum 2 ani, prima ediție a fost cu titlu de experiment. Nu aveam absolut nici o idee la ce să ne așteptăm și a fost o surpriză plăcută pentru noi nu numai din punct de vedere muzical, dar mai ales din punct de vedere al bucuriei copiilor și al bucuriei peste care am dat oriunde am fost.
Turneul are loc în școli și comunități din zone rurale sau orașe mici, acolo unde copiii nu au acces frecvent la acest tip de experiență muzicală. Care sunt principalele obiective pe care le urmăriți prin acest proiect?
După cum v-am spus, prima ediție a fost un experiment. Atunci am făcut concerte atât în orașe mari cum e Cluj sau Alba-Iulia, precum și în orașe mai mici și în mediul rural, și am observat că acolo unde copiii au mai puțin acces la evenimente de acest gen sau evenimente culturale în general au fost cu atât mai recunoscători și curioși, iar concertele și atelierele noastre au avut un efect foarte puternic asupra lor. Atâția copii au văzut probabil pentru prima dată în viața lor un pian, se uitau ca la o minunăție și au reacționat incredibil la muzică, la poveștile din spatele muzicii, astfel încât ne-am hotărât să ne axăm pe mediul rural, pe orașele mici pentru că ne dorim ca evenimentul nostru să aibă un impact cât mai puternic și să fie cât mai folositor pentru copii. Ăsta este obiectivul principal, să arătăm copiilor muzica așa cum e și că există povești în spatele notelor. În cazul programului din acest an, există animale în spatele pieselor muzicale.
Povestiți-ne despre ediția "Mozart and the Jungle". Ce surprize le-ați pregătit micilor melomani?
În prima ediție am pus cap la cap piese pe care eu le-am considerat potrivite pentru copii și, până la sfârșitul turneului, după cele 10 concerte, fiecărei piese din program copiii îi atribuiseră câte un animal, astfel încât, a doua ediție am făcut-o pe baza Carnavalului animalelor a lui Saint-Saens. Iar anul acesta, le-am pregătit o surpriză inedită - patru compozitori contemporani au scris pentru ei special piese pe tema animalelor. Avem o piesă care imită pisica, una - un lup, furnicuță, fluturi, povești cu vulpi, cu maimuțe care trag de coadă un tigru ș.a.m.d. E un program absolut inedit și mie mi se par adevărate bijuterii muzicale scrise de Cristian Bence-Muk, Șerban Marcu, Ciprian Pop și Anamaria Meza.
Am să încep programul cu o piesă de Mozart așa cum am făcut în fiecare ediție de până acum, pentru că Mozart a fost unul dintre cei mai reprezentativi compozitori ai muzicii clasice și pentru că el a scris muzică atunci când era de vârsta copiilor care ne ascultă în acest proiect.
Care sunt cele mai frecvente întrebări adresate de cei mici?
Sunt curioși în ce privește instrumentele, muzica, în ce privește compozitorii... orice.
Prima parte este un concert pentru copii, iar partea a doua este un atelier în care ei cântă împreună cu noi. Avem o cantitate care, între timp, a devenit destul de mare de instrumente; în mare parte, instrumente simple de percuție cu care copiii pot să se joace și cu care pot să ne acompanieze în atelier, folosind piese pe care le-au auzit în prima parte, în concert. Facem body beat pe piese de Mozart și anul acesta avem și miniclape la care copiii pot să cânte și o să încercăm să formăm, ca să zic așa, Orchestra Classic for Kids și să cântăm împreună.