Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu pianistul Mădălin Voicu Jr., președintele Asociației Culturale „Ion Voicu”

În perioada 7-12 aprilie, se desfășoară la București concursul internațional de vioară ce poartă numele lui Ion Voicu, fără îndoială unul dintre cei mai importanți violoniști români ai tuturor timpurilor. De ce ați ales această modalitate pentru a onora memoria bunicului dumneavoastră?
Asta este dovada clară că memoria lui - așa cum ați spus, a unui mare violonist - este imperios să fie continuată. Și-atunci, în primă fază, am găsit varianta centenarului, pentru care am colaborat iarăși cu Radio România Muzical foarte bine, recitaluri prin țară și străinătate și, bineînțeles, am ajuns la acest punct culminant - Concursul Internațional „Ion Voicu", pe care Asociația Culturală „Ion Voicu" îl desfășoară între 7 și 12 aprilie.
În urma preselecției, au fost admiși în prima etapă 24 de violoniști din 14 țări. Care au fost primele impresii despre concurenții înscriși în competiție și din ce țări provin?
Provin din America, Italia, Spania, Japonia, Coreea de Sud, Armenia. Este o selecție foarte bună pentru această primă ediție ce se desfășoară la București. Maestrul Bujor Prelipcean, renumitul violonist al Cvartetului Voces și directorul Filarmonicii „Moldova" din Iași, a mai organizat trei astfel de concursuri internaționale „Ion Voicu" - unul la Piatra Neamț și două la Iași.
Preselecția a fost ca la marile concursuri, evident, și a adus în etapa întâi violoniști foarte buni, care cântă deja cu o amprentă personală și asta nu face decât să-i bucure pe cei care au avut misiunea de a selecta pentru prima etapă cei 24 de candidați.
Cum ați alcătuit juriul concursului?
Președinta juriului este Mihaela Martin - colosală violonistă și profesoară, care face parte din acest select circuit al concursurilor de prim rang. A acceptat fără să ezite. După care ne-am îndreptat către directorul artistic, care este George Tudorache, profesor la Conservatorul din Liege și concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din Liège. De asemenea, el este și director al Concursului „Arthur Grumiaux", deci, iarăși, un nume sonor. Următorii sunt Lucie Robert de la Manhattan Academy din New York, Pavel Vernikov și, bineînțeles, Alexandru Tomescu, cel care și cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.
În cea de-a doua etapă, concurenții vor trebui să interpreteze o lucrare compusă de Ion Voicu, având de ales între „Dimineața după nuntă" și „In memoriam Enescu". Ce provocări credeți că vor avea de întâmpinat în prezentarea acestor lucrări?
Lucrările nu reprezintă neapărat o problematică din punct de vedere al tehnicii. În „Dimineața după nuntă" trebuie să-ți imaginezi clar că oamenii vin de la o nuntă, sunt obosiți, sunt cu chef. Ambele lucrări sunt în stil popular folcloric tradițional românesc și aici am lăsat ca, în afară de partituri care trebuie respectate evident, fiecare să poată aduce o interpretare după personalitatea și după posibilitatea sa. Din punct de vedere artistic, nu am impus nimic; doar partitura dacă o respecți, lucrurile sunt conforme. De obicei, lucrările acestea folclorice autentice, clasice românești, sunt greu de interpretat, nu de executat ca să zic așa.
Finala concursului se va desfășura la Ateneul Român, pe data de 12 aprilie, unde concurenții vor interpreta un concert pentru vioară alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu". Ce premii vor obține laureații?
Vor obține premii în bani. Premiul I este 6.000 de euro, 4.000 de euro Premiul al II-lea și 2.000 de euro Premiul al III-lea. De asemenea, va fi acordat un premiu special pentru cea mai bună interpretare a lucrărilor bunicului meu. Și au, evident, câte o apariție cu o orchestră din țară în stagiunea care urmează, după programele fiecărei orchestre, așa cum se întâmplă la fiecare concurs important.
Cum credeți că va contribui acest demers la perpetuarea memoriei violonistului Ion Voicu?
Este o întrebare foarte bună și vă mulțumesc pentru ea. Eu am fost crescut de Ion și Madeleine Voicu. Ei sunt bunicii mei cărora întâi le-am spus mamă și tată. Merită pe deplin această recunoștință venită din partea mea. Este un proiect care a necesitat ani de muncă și de pregătire, dedicat fulminantei cariere pe care a avut-o Ion Voicu. A cântat pe toate continentele, cu toate filarmonicile, a cântat cu Oistrah, cu Barbirolli, cu André Previn. A cântat, de asemenea, cu dirijori români celebri - Gogu Georgescu, Silvestri, Ionel Perlea, Basarab, Iosif Conta evident, cu care a și avut o relație foarte apropiată de prietenie. Împreună au avut turnee în toată lumea - de la Scala la Viena, la Paris, la Londra, New York, Indianapolis, Seattle, Washington, Tokyo, Beijing. Ion Voicu merita din plin un astfel de proiect, care se va desfășura o dată la doi ani - 2025, 2027 ș.a.m.d., ca să nu se suprapună cu Concursul Enescu. Dirijorul finalei este maestrul Gabriel Bebeșelea, căruia îi sunt recunoscător.
Pe de altă parte, printre cei care m-au sfătuit și cu care am colaborat foarte bine se numără Diana Moș - rector al Universității Naționale de Muzică București, maestrul Marin Cazacu - directorul Filarmonicii „George Enescu", cel care de ani de zile nu mi-a spus o dată „nu se poate". Nu în ultimul rând, aș vrea să o amintesc pe Cristina Uruc, directoarea Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu" care, în afara faptului că mi-a dat câteva sfaturi excepționale de care am ținut cont și care m-au ajutat enorm, mi-a înlesnit întâlniri cu posibili parteneri și pentru asta îi sunt recunoscător.