Discul de muzică clasică al anului 2015
Lavinia Meijer: 'Voyage' - Arpeggio, 1 mai 2015
Scor : 3.60 ( 5 voturi)
A avut mare succes cu albumul Passaggio: Einaudi By Lavinia, această artistă care vine din Orientul Îndepărtat și s-a format în Olanda. Numele ei este Lavinia Meijer, chiar a fost adoptată de o familie olandeză și a avut șansa de a fi acceptată în Departamentul Tinerelor Talente al Conservatorului din Utrecht la vârsta de 11 ani. Lavinia Meijer cântă la harpă, însă orizontul său muzical este mult mai larg. După ce a absolvit și un Master Cum Laude la Conservatorul din Amsterdam, a urmat cursuri cu pianistul Willem Brons, cu violoncelistul Anner Bijlsma, violonistul Theo Olof, cu Ton Koopman - clavecin. De asemenea a lucrat și cu Park Stickney, un harpist din lumea jazzului.
Desigur cariera ei internațională este extrem de bogată - la Carnegie Hall din New-York a debutat în 2007, cântă cu mari orchestre din lume, este invitată în festivaluri, se compune muzică special pentru Lavinia Meijer, și de asemenea deja are o discografie bogată. Alături de repertoriul tradițional pentru harpă, această artistă propune și titluri inedite: muzica lui Phillip Glass pe care ea însăși a transcris-o pentru harpă, sub ochii autorului, pagini baroce, dar și de secol XX - albumul "Visions" apărut în 2009, "Fantasies and Impromptus", celebrul "Passaggio" cu muzica lui Ludovico Einaudi, care a ajuns pe locul I în clasamentele de profil, și acest ultim "Voyage" pe care vi-l semnalăm acum. Este cel de-al doilea album apărut sub sigla Sony, lansat în 23 martie 2015. Cuprinde muzică franceză - pagini de Claude Debussy, Eric Satie, Maurice Ravel și Yann Tiersen, cel care a semnat coloana sonoră a filmului Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain.
O muzică de ambianță, interpretată cu un profesionalism care nu lasă loc nici unei îndoieli. Reținem căldura și sensibilitatea mesajului acestei artiste din Coreea de Sud care a îmbrățișat cultura europeană și s-a simțit atrasă de natura misterioasă a harpei, de sunetul ei pur. Ea declară de-altfel că și-a făcut un scop în a promova acest instrument în accepțiune solistică.
Reținem și ideea unei călătorii de la un timp al studiului la cel al vieții de concert. Lavinia Meijer își descrie pe site-ul propriu, intențiile și experiențele pe care le-a traversat ca muzician și pe care și le-a dorit exemplificate în cuprinsul acestui album. Au fost momente când descoperea piese noi, de neuitat fiind întâlnirea cu Dansurile pentru harpă și orchestră de Claude Debussy și cu piesa lui Maurice Ravel - Introducere și Allegro, pagini pe care le puteți asculta în ediția din 1 mai a rubricii CD review. Lavinia Meijer cântă în compania ansamblului Amsterdam Sinfonietta, oferindu-ne în egală măsură și noi transcripții solo (Gymnopedie nr.1 și câteva Gnossienne de Eric Satie), în încercarea sa de a extinde repertoriul acestui instrument, mult timp ignorat de creatorii de muzică.
Arpeggio, 1 mai 2015 - ora 11.15