Discul de muzică clasică al anului 2015

'Lux' - nou album 'Voces8' lansat în 2 februarie 2015 - Arpeggio, 4 februarie 2015
Scor : 4.00 ( 6 voturi)
Prima săptămână a lunii februarie ne aduce deja o rază de "lumină" în peisajul discografic. Ansamblul britanic "Voces8" şi-a lansat cel de-al doilea album la casa de discuri Decca. Suntem conectaţi prin urmare în actualitate, odată cu semnalarea acestei apariţii cu totul excepţionale, care continuă şi de fapt, confirmă impresia iniţială. Albumul precedent Voces8 - "Eventide" a primit consideraţii superlative din partea criticii. La fel şi acest "Lux", cu sonorităţile sale volatile. Într-o notă meditativă ni se oferă o paletă extinsă stilistic - de la muzica Renaşterii, la cea contemporană, chiar fiind depăşite graniţele discursului academic. Ne gândim la "Teardrop", o piesă "Massive Attack", sau "The Luckiest" de Ben Scott Folds - o piesă din coloana sonoră a filmului About Time de Richard Curtis.
În principal ne familiarizăm cu nume din peisajul actual, cu creatori extrem de valoroşi de muzică corală - norvegianul Ola Gjeilo, din Letonia - Eriks Esenwalds şi Rihards Dubra, englezii Patrick Hawes şi Will Tod, galezul Paul Mealor, Morten Lauridsen din Statele Unite, alături de consacraţii John Tavener, Sir Edward Elgar, Serghei Rahmaninov, şi pentru a intra şi mai adânc pe firul istoriei - Gregorio Allegri cu un translucid Miserere, sau Thomas Tallis. Piesele propuse de ansamblul Voces8 se plasează într-o arie accesibilă (ne referim la segmentul contemporan) cu accente serafice, evocă un parcurs de natură spirituală - o sonoritate etern luminoasă în esenţa sa, şi desăvârşită în planul armoniei. Ritmul este de cele mai multe ori static, sugerând un câmp meditativ, în timp ce consonanţa desăvârşită a vocilor amplifică toate calităţile deja enumerate.
Lumea întreagă a suspinat în momentul în care Ansamblul Hilliard s-a retras din circuitul de concert. Ultima lor apariţie la Wigmore Hall a avut loc în 20 decembrie 2014. Putem spune cu certitudine însă că locul nu a rămas gol, odată cu impunerea acestui nou ansamblu Voces8 în lumea muzicală - tot britanici, tot à capella, însă opt la număr, într-o componenţă inedită: doar două voci feminine - soprane, alături de doi contratenori, doi tenori, un bariton şi un bas. Grupul a fost înfiinţat în 2005, şi este cunoscut nu doar pentru apariţiile sale excepţionale în festivaluri de profil, în săli de concerte din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada şi din Orientul Îndepărtat. Se adaugă un intens program de educaţie muzicală şi de promovare a muzicii corale în şcolile europene, desigur nenumărate premii, şi alte şapte albume înregistrate înainte ca cei opt Voces să devină artişti Decca. Ceea ce înseamnă că se deschid noi orizonturi pentru muzica corală.
Tot acest ansamblu de armonii, în care descoperim în primul rând disponibilitatea discursului contemporan spre o sferă a consonanţelor, desigur îşi are locul său distinct în campania "Votează discul anului 2015" la Radio România Muzical.