Discul de muzică clasică al anului 2015
VIDEO. 5 contratenori - Music box, 16 martie
Scor : 4.24 ( 17 voturi)
Vă prezint un disc care se lansează la nivel internațional chiar în ziua difuzării la Radio România Muzical, adică 16 martie 2015. Discul apare la casa Decca. Albumul este unul cu totul special, din mai multe motive: cuprinde înregistrări realizate de 5 contratenori - cred că e o premieră pentru o casă de discuri să prezinte un recital cu cinci voci diferite de contratenor, iar unul dintre ei este român: Valer Barna Săbăduș, cunoscut astăzi în mediul internațional ca Valer Sabadus. În plus, înregistrările au fost realizate alături de unul dintre cele mai bune ansambluri cu instrumente originale care activează în prezent: Armonia Atenea, condus de George Petrou. Iată deci motive suficiente pentru a include acest disc în campania Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2015.
Așadar, 5 contratenori, Max Emanuel Cencic, Xavier Sabato, Valer Sabadus · Vince Yi si Yuri Minenko, fiecare interpretând două arii; cinci timbruri rare - vocea de contratenor, se știe, este vocea masculină care sună ca una feminină, și în același timp 5 timbruri foarte diferite între ele, după cum veți sesiza.
Valer Săbăduș
Valer Săbăduș interpretează pe acest disc arii de Jommelli și Gluck; el este un tânăr interpret de 29 ani, născut la Arad și stabilit din 1991 în Germania, unde de altfel a și studiat - mai precis la Hochschule fur Musik und Theater din Munchen. La 23 ani, a debutat în primul său rol important, într-o producție dirijată de Riccardo Mutti. Au urmat prezențe pe majoritatea scenelor importante unde se cântă muzică de secol XVIII, specifică repertoriului de contratenor. Și mai multe premii importante jalonează activitatea acestui contratenor de origine română, printre un premiu ECHO obținut în 2012 și un premiu ICMA obținut în 2013.
Max Emanuel Cencic
Al doilea cântăreț prezent pe discul "5 contratenori" este croatul Max Emanuel Cencic, cunoscut publicului din România datorită prezenței sale în Festivalul Enescu 2013. Max Emanuel Cencic este considerat unul dintre cei mai buni contratenori contemporani, la nivel mondial. Are 38 ani și a cântat practic întreaga-i viață: a fost membru al Corului de copii din Viena, apoi a desfășurat o carieră solo cu o voce de sopran între 1992 și 1997. Din 2001, cântă roluri de contratenor cu un succes nedisimulat.
Xavier Sabata
Al treilea contratenor este spaniolul Xavier Sabata, cu studii în țara-i natală și în Germania. Xavier Sabata a colaborat cu nume de cel mai înalt rang în ceea ce privește interpretarea muzicii vechi - de la ansamblul Les Arts Florissants, condus de William Christie, la Europa Galante, Orchestra Barocă din Veneția, Al Ayre Espanol; teatre importante din Europa și America de Nord l-au avut deja invitat.
Yuri Minenko
Al patrulea contratenor prezent pe acest album: ucraineanul Yuri Minenko, primul contratenor care ajungea vreodată în finala concursului BBC Singer of the world de la Cardiff. Se întâmpla în 2009. Yuri Minenko este posesorul unei voci calitative, cu un timbru cald, pus în lumină de arii semnate de Johann Christian Bach și Georg Friedrich Handel.
Vince Yi
Cel mai subțire timbru dintre cei 5 contratenori este cel al contratenorului sud-coreean Vince Yi, cu studii în Statele Unite ale Americii. De altfel, Vince Yi a cunoscut consacrarea tot în Statele Unite ale Americii, cu spectacole susținute la Opera din San Francisco și Carnegie Hall din New York. Însă nici Europa lipsește din agenda sa de turnee - aparițiile sale din Franța și Germania i-au adus aprecieri dintre cele mai măgulitoare.