Discul de muzică clasică al anului 2015
VIDEO. Nemanja Radulovic - albumul Journey East: Music box, 23 februarie
Scor : 4.76 ( 119 voturi)
Vă invit să ascultați un album lansat în 16 februarie 2015. Este vorba despre Journey East, semnat de violonistul francez de origine sârbă Nemanja Radulovic și ansamblul pe care acesta l-a înființat, Les trilles du diable. Un album cu totul special, pe care cred că ar trebui să-l punem toți deoparte pentru momente când căutăm muzica potrivită să ne însoțească atunci când conducem, lucrăm sau, pur și simplu, ne plictisim. O suită de piese scurte celebre, unele cu o nuanță etnică ce ne este foarte apropiată, interpretate într-un stil plin de pasiune și energie. Un album care sper să primească cât mai multe voturi în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2015"
Nemanja Radulovic are astăzi 29 ani; în 2001 cucerea premiul I la Concursul internațional George Enescu. S-a născut la Niș, în sudul Serbiei și din 1999 s-a stabilit la Paris unde a și studiat. Franța este țara sa de adopție, discul Journey East a fost lansat în avanpremieră în Franța sub numele Carnets de voyage - se întâmpla în noiembrie 2014.
Este clar că vioara nu este doar un instrument în mâna lui Radulovic, ci modalitatea pe care el a găsit-o să comunice cu lumea. Radulovic este un nonconformist: cu părul lung, cu o figură de menestrel contemporan. Nonconformist este și tipul său de interpretare - pentru că mai rar poți sesiza o asemenea pasiune , intensitate emoțională, în discursul altora. Este de înțeles de ce, deci, se bucură de atâta succes, în repertoriul clasic, cât și în cel derivat din muzica tradițională. Suntem în fața unui album pe care Radulovic îl dedică mamei lui și moștenirii sale sârbe, în sens mai larg, balcanice, de care nu se dezice, pe care dimpotrivă, o pune în valoare. O tradiție balcanică în care muzica tradițională sârbă sună foarte apropiat de cea tradițională românească, așa cum se poate sesiza în piesa Pasona kolo.
Nemanja Radulovic, cu alura nonconformistă, este însă un violonist de top care la doar 29 ani a cântat deja cu cele mai importante orchestre europene și a evoluat în recitaluri în săli celebre precum Carnegie Hall din New York. Însă el știe că punctul său forte este această moștenire artistică din sângele său, pasiunea aceasta clocotitoare pe care o au violoniștii care vin din Estul Europei și care face ca aceștia să fie atât de căutați astăzi. Mi-aduc aminte că l-am întrebat la un moment pe director Orchestrei Simfonice din Dusseldorf de ce sunt atât de mulți violoniști români, în general, est europeni, în orchestrele din vestul Europei. Și el s-a arătat mirat: "Dar voi nu vă dați seama de avantajul vostru? Cine mai știe să cânte astăzi mai cu viață decât violoniștii din estul Europei?".
Da, așa este și Nemanja Radulovic. Albumul său Journey East cuprinde piese foarte cunoscute din repertoriul clasic - având însă o nuanță tradițională, precum Dansul ungar nr.5 de Brahms, Csardasul de Vittorio Monti, alături de piese tradiționale sârbe. Lista completă a lucrărilor o găsiți mai jos.
Johannes Brahms - Dansul ungar nr.1
Antonin Dvorak - Cantec invatat de la mama
Piotr Ilici Ceaikovski - Dans rus din muzica baletului Lacul lebedelor
Aram Haciaturian - Dansul sabiilor din baletul Gayaneh
Sonja Kalajic - Vatra suze
Traditional - Pasona kolo
Aram Haciaturian - Nocturna din Mascarada
Dmitri Sostakovici - Romanta din suita Taunul
Serghei Prokofiev - Mars din opera Dragostea celor 3 portocale
John Williams - Tema filmului Lista lui Schindler
Traditional - Niska Banja
Zoran Simjanovic - tema filmului Petrijin venac
Emir Kusturica, Dejan Sparavalo - Ovo je muski svet din muzica filmului Life is a miracle
Vittorio Monti - Csardas
Aleksander Sarievski - Zajdi, zajdi, jasno sonce