Discul de muzică clasică al anului 2015

VIDEO. Raluca Știrbăț - integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu: Interviurile RRM, 4 decembrie 2015

5 4 3 2 1

Scor : 4.92 ( 249 voturi)

În 4 decembrie 2015, Raluca Știrbăț mi-a fost interlocutoare timp de o oră și jumătate la Interviurile Radio Romania Muzical. Subiectul: albumul ei proaspăt lansat în România pe 3 decembrie 2015, la Muzeul Enescu, pe care se regăsește integrala lucrărilor de George Enescu pentru pian solo finalizate de compozitor.

Albumul, reunind trei discuri cu înregistrări realizate în 2010, 2013 și cele mai multe, în 2015, a apărut la casa germană Hanssler Classic (aceeași care a editat discurile Enescu semnate de violonistul Remus Azoiței și violoncelistul Valentin Răduțiu) și cred că reprezintă un adevărat eveniment pentru cultura românească, un gest recuperator necesar. Pe albumul Ralucăi Știrbăț întâlnim patru lucrări niciodată până în prezent înregistrate (La Fileuse, Regrets, Impromptu în Do major și Sonatensatz în fa diez minor, aceasta din urmă, o primă formă din 1912 a părții întâi din Sonata op.24 nr.1 finalizată în 1924), iar altele trei, niciodată publicate pe un CD (Preludiul din Preludiu și Scherzo în fa diez minor, Barcarola în Si bemol Major, Impromptu în La bemol major).

Sigur, există și alte integrale ale lucrărilor de Enescu, niciuna însă care să cuprindă forma completă propusă de Raluca Știrbăț în 2015. Ar fi de amintit că Raluca Știrbăț a avut ca referințe muzicologice volumul "Capodopere enesciene" de Pascal Bentoiu și catalogul lucrărilor enesciene realizat de regretata Clemansa Firca. Consider că este important că la 60 ani de la moartea lui Enescu există înregistrată o asemenea integrală completă: a-l studia pe Enescu, a încerca să-l pui cât mai bine în lumină, la nivel național și internațional, cred că este o datorie de onoare pentru oricare muzician român.

Iar Raluca Știrbăț este cu adevărat pasionată de tot ceea ce reprezintă moștenirea enesciană: i-a înregistrat, iată, lucrările, a făcut parte din colectivul de traducători care a realizat o versiune în limba germană a "Capodoperelor enesciene" de Pascal Bentoiu (volum de asemenea lansat la București pe 3 decembrie 2015), a tras un semnal de alarmă asupra stării avansate de degradare a casei Enescu din Mihăileni, demers care a atras salvarea acestui monument.

Cristina Comandașu


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu