Votează discul de muzică clasică al anului 2016
'Unul dintre cele mai bune discuri ale secolului' - Beethoven cu Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck: Music box, 25 și 31 ianuarie
Scor : 4.45 ( 40 voturi)
Vă invit să ascultați cu deosebită atenție discul în premieră pe care vi-l propun, pentru că, sunt sigură, va fi unul dintre discurile cele mai premiate ale anului 2016. Sunt extrem de entuziasmată de ce am ascultat pe acest disc lansat pe 13 noiembrie 2015 de casa americană Reference Recordings, un album conținând două celebre simfonii beethoveniene - a cincea și a șaptea, în interpretarea Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, dirijor Manfred Honeck. Sigur, premize existau, dacă ne gândim că precedentul disc al acestor muzicieni, cu Simfonia a IV-a de Bruckner, apărut în februarie 2015, este nominalizat la premiile Grammy care urmează să se decerneze pe 15 februarie 2016.
Și pe acest album regăsim înregistrări realizate în timpul unor concerte live, mai precis, trei concerte derulate între 5 și 7 decembrie 2014. Și, ca și pe precedentele discuri ale Orchestrei Simfonice din Pittsburgh, conduse de Manfred Honeck, regăsim o excepțională calitate tehnică, o claritate absolut specială a sunetului - echipa tehnică implicată în înregistrări are peste 80 de nominalizări la premiile Grammy.
Știind toate acestea, și tot nu am fost suficientă de pregătită pentru excepționala experiență auditivă adusă de audiția acestor două celebre simfonii beethoveniene despre am fi tentați să spunem că știm totul. Ei bine, totul e proaspăt, nou și neașteptat în interpretarea propusă de Manfred Honeck. Sunt aceleași note și spiritul beethovenian, însă experiența audiției este absolut fascinantă prin modul în care Honeck reușește să pună în lumină noi aspecte ale partiturii, despre care vorbește de altfel pe larg în bookletul foarte documentat al CD-ului.
Ecouri internaționale
Discul a fost deja remarcat de cronicarii internaționali: "Această versiune reușește să intre pe lista scurtă a celor mai bune interpretări ale simfoniilor de Beethoven din acest secol. Nu se întâmplă prea des să descoperi noi lucruri, noi unghiuri într-o muzică atât de cunoscută ca Simfonia a V-a de Beethoven. Aceasta o face o experiență atât de specială", scria un cronicar de la Presto Classical.
Și nu se întâmplă prea des, adaug eu, să ți se facă pielea de găină și să începi să plângi ascultând partea a doua din Simfonia a VII-a de Beethoven, sau să te lași surprins de arcurile de crescendo care te urcă parcă până la cer și de atâtea și atâtea alte detalii care crează un tablou magnific.
Unul dintre cele mai bune discuri pe care le-am ascultat vreodată
Da, Orchestra Simfonică din Pittsburgh și Manfred Honeck aduc o interpretare pentru secolul XXI a unor capodopere beethoveniene, o viziune născută din studiul foarte temeinic al partiturilor originale, fără a fi totuși, o interpretare de muzeu. O reușită cu atât mai importantă, cu cât, am constatat cu surprindere, că cel puțin în ultimii ani, simfoniile beethoveniene nu au fost înregistrate prea des și cu atât mai puțin, două pe același disc. Probabil din teama că despre simfoniile de Beethoven s-a spus totul.
Manfred Honeck pare că a înglobat toată experiența precedenților dirijori mari interpreți beethovenieni: în calitate de violonist în Orchestra Filarmonicii din Viena, el a parcurs aceste partituri alături de Karajan, Kleiber, Harnoncourt, Muti, Abbado, Bernstein. Însă de-abia acum, la 58 ani, el a reușit să decanteze propria-i viziune asupra capodoperelor beethoveniene pe care a transformat-o în realitate alături de o orchestră impresionantă, extrem de maleabilă, puternică și totuși sensibilă, cu suflători-model și o muzicalitate remarcabilă.
Noul album Beethoven semnat de Orchestra Simfonică din Pittsburgh, dirijată de Manfred Honeck poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 25 ianuarie, de la ora 19.00, în reluare duminică, 31 ianuarie, de la ora 13.05 sau oricând, din 26 ianuarie, pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016, în cadrul căreia sunteți invitați să dați note discurilor intrate în competiție (nota cea mai mare este 5).