Votează discul de muzică clasică al anului 2016

VIDEO. Alexandre Tharaud interpretând Rahmaninov - album difuzat în premieră la CD Review pe 28 și 29 noiembrie

Scor : 4.00 ( 10 voturi)

Un concert dedicat tinerilor pianiști

Cunoscutul pianist francez Alexandre Tharaud a lansat luna trecută primul album, din bogata sa discografie, dedicat lui Serghei Rahmaninov. Este un album care are în program celebrul Concert nr 2 op. 18 în do minor, într-o interpretare palpitantă. Pianistul a fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool condusă de dirijorul rus Alexander Vedernikov.

Tharaud spune: Eram încă destul de tânăr când am interpretat pentru prima dată concertul nr 2 de Rahmaninov. L-am adorat de la început .... virtuozitatea lui Rahmaninov este dedicată parcă tinerilor pianiști. Astăzi, desigur sunt încă vrăjit de virtuozitate acestei partituri, dar acum sunt mai interesat de umbrele sale întunecate: sentimentul de disperare, de uitare în abis. Concepția mea despre acest concert s-a schimbat foarte mult de-a lungul anilor.

Cred că acest Concert nr 2 de Serghei Rahmaninov este una dintre cele mai populare și mai înregistrate partituri pentru pian. Și parcă niciodată nu te saturi ascultând esențele sale sonore, chintesență a romantismului într-o viziune cinematografică. Ce ne propune Alexandre Tharaud? Ei bine nu o versiune plină de patima și incandescență cum e de așteptat. Poate fi demnă de luat în seamă o astfel de interpretare? Eu zic că da. Tharaud este un interpret care și-a croit propriul său portret interpretativ. Rahmaninovul său mă intrigă și mă atrage cu o claritate a discursului, ce rămâne constantă pe tot parcursul înregistrării. La asta se adaugă un dialog atractiv plin de varietate cu Orchestra Filarmonicii Regale din Liverpool condusă de Alexander Vedernikov, unul dintre dirijorii ruși a cărui carieră a început să iasă în evidență, în ultimul timp, mai ales în Marea Britanie.

Rusia, a rămas prezentă în muzica sa cu nostalgia, regretul și emoția unui dezrădăcinat

Înregistrarea Concertului nr 2 pentru pian de Serghei Rahmaninov stă alături de atmosfera intimă creată de cele Cinci piese fantezie op. 3 semnate în 1892 de compozitorul rus, cu foarte cunoscutul Preludiu în do diez minor, încadrat de patru piese cu titlurile Elegie, Melodie, Pollinichinelle și Serenadă.

Romanța și Vals în La major pentru pian la 6 mîini, partituri interpretate de Tharaud împreună cu Alexander Melnikov și Aleksandar MadŸar încheie albumul. Surpriza discului, în opinia mea, este sublima Vocaliză nr 14 op 34, pe care Alexander Tharaud alege să o interpreteze în varianta originală pentru voce și pian, alături de soprana franceză Sabine Devieilhe. O variantă minunată, o voce curată și care se ridică la nivelul comparației cu versiunile interpretate de Natalie Dessay sau inegalabila Anna Moffo.
Tharaud spune despre Rahmaninov: În muzică el continuă să inventeze! În ceea ce privește influențele, Rusia a rămas prezentă în muzica sa cu nostalgia, regretul și emoția unui dezrădăcinat, cu dor neconsolat pentru țara sa. Cred că același lucru i s-a întâmplat și lui Chopin care a părăsit Polonia, la 20 de ani, și nu s-a mai întors: de acea muzica sa este în întregime plină de nostalgie.

Iată argumentele pentru care vă invit să ascultați în premieră acest album la CD Review (12,15) pe 28 și 29 noiembrie.

Gabriel Marica


Nume, prenume

Localitatea

Vârsta


Comentariu