Votează discul de muzică clasică al anului 2016
VIDEO. Pianista Helene Grimaud - albumul 'Water': Music box, 7 martie 2016
Scor : 4.23 ( 30 voturi)
Vorbim mai puțin despre un disc și mai mult despre o experiență sonoră inedită pe care o propune cel mai nou album semnat de pianista Helene Grimaud, apărut pe 29 ianuarie 2016 la casa Deutsche Grammophon. Pentru că Water nu este pur și simplu un disc, ci o experiență sonoră ieșită din comun, care înglobează și muzică pentru pian și muzică electronică, și mai ales, un concept foarte generos, asortat perfect lui Helene Grimaud, recunoscută de altfel pentru prețuirea specială acordată mediului înconjurător.
Desigur, în iureșul vieții, prea puțin ne gândim la cât de importantă este apa pentru omenire: corpul nostru cuprinde în majoritate apă, planeta noastră, la fel. Nu ne putem imagina viața fără apă, nicio plantă nu crește fără apă, niciun organism nu trăiește în absența apei.
Un album altfel
Helene Grimaud propune 60 de minute de reflecție asupra importanței apei în viața noastră, iar mijloacele pe care le alege sunt originale, așa cum de altfel și ea este. Înregistrarea de pe album a fost realizată în cadrul unui recital live din decembrie 2014, parte a unei instalații realizate de Helene Grimaud și Douglas Gordon, artist plastic câștigător în 1996 al unui premiu Turner, cea mai importantă distincție britanică ce poate fi acordată unui artist plastic sub 50 ani. Instalația era găzduită de unul dintre cele mai cunoscute spații new-yorkeze dedicate artei contemporane: Wade Thompson Drill Hall din complexul Park Avenue Armory .
Ce vom asculta? O foarte interesantă și inteligent construită selecție de piese, în care uneori, auzim și susurul apei din instalația lui Douglas Gordon. Helene Grimaud a ales câteva dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul romantic și impresionist al căror titlu face trimitere la temă: cum sunt Jocuri de apă la Villa d'Este de Franz Liszt sau Jocuri de apă de Maurice Ravel și Catedrala scufundată de Claude Debussy. Sau piese din repertoriul secolului XX: Wasserklavier de Luciano Berio, Raintree de Toru Takemitsu. Și între toate acestea, există niște tranziții compuse special pentru această producție de Nitin Sawhney, un compozitor britanic de origine indiană, cu o muzică electronică ce înglobează sonorități ce ne duc cu gândul la multiculturalitate.
Iată așadar, un album cu totul diferit, inovativ, cu un mesaj de care ar trebui să ținem cu toții seamă, motiv pentru care l-am și inclus în cadrul campaniei Radio România Muzical Votează discul de muzică clasică al anului 2016.
Un altfel de artist
Cu toții cunoșteam pasiunea lui Helene Grimaud pentru lupi; albumul Water extinde preocupările legate de mediu ale pianistei la un alt nivel, pentru că, nu-i așa, cu toții am fi amenințați în momentul când resursele de apă ale Terrei ar fi puse în pericol. Faptul că prin cântatul la pian, Helene Grimaud dă glas acestor convingeri personale extrem de importante de altfel, mi se pare unic în peisajul cultural mondial. Evident, nu ne referim aici numai la cât de bine cântă la pian Helene Grimaud - acest lucru este evident - ne referim la cât de important este un artist pentru lumea contemporană, lucru la care e bine să reflectăm cu toții, mai ales în spațiul românesc în care ne căutăm încă valorile.
Albumul Water poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 7 martie, de la ora 19 și în reluare duminică, 13 martie, de la ora 13.05 sau oricând pe site-ul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2016.