AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzică clasică' la Școala nr.2 din Piatra Neamț
Programul național "Ascultă 5 minute de muzică clasică" inițiat de Radio România Muzical, având drept scop asigurarea accesului copiilor și tinerilor la valori incontestabile ale culturii românești și străine, se derulează și în Școala gimnazială nr.2 din Piatra Neamț - nu doar la clasele gimnaziale, ci și la cele primare.
"Este important să ascultăm muzică clasică pentru că stimulează imaginația atunci când desenezi. Ne relaxează, ne calmează, ne creează bună dispoziție, ne limpezește gândul, ne dă o stare de bine."
Doamna profesoară…
"Blanariu Daniela. Este foarte util atât pentru noi, cât și pentru copii deoarece muzica are multiple valențe educaționale și anume: le dezvoltă gustul pentru frumos, îi face mai calmi, mai atenți, îi dezvoltă armonios pe copii, le dezvoltă curiozitatea, devin tot mai creativi. Considerăm că sunt foarte importante aceste proiecte și eu insist foarte mult ca toți copiii să participe la toate activitățile cultural-artistice derulate la noi în oraș, la noi în școală. Participăm la activități organizate de Centrul Cultural Carmen Secularae. Considerăm că prin muzică se face o educație frumoasă și aleasă."
"Sunt Șova Maria, profesor pentru învățământul primar la Școala gimnazială nr.2 din Piatra Neamț."
Spuneți-mi, doamnă profesoară, dacă este util acest proiect "Ascultă 5 minute de muzică clasică"!
"Pentru mine nu este numai util, ci este foarte binevenit. Fiind absolventă de Conservator, tot timpul m-am izbit de această dificultate de a îndruma copiii spre muzica clasică și copiii, la rândul lor, să-și cheme părinții în această direcție. Încă de la clasa pregătitoare, în cadrul orelor de abilități practice au lucrat pe fond muzical și chiar în clasa I recunoșteau instrumentele dintr-o orchestră, chiar dacă nu pe toate. Audiția muzicală este un moment important din cadrul educației unui copil, pentru viață. Așa cum au depistat și ei, se poate lucra foarte frumos orice altă activitate pe un fond muzical care nu te agită, ci, pur și simplu, gâdilă urechile într-un mod plăcut, ca să cităm un binecunoscut scriitor român, și stimulează activitatea creierului. Avem profesori de muzică în școală foarte bine intenționați care duc cu succes mai departe munca noastră, a învățătorilor."
Este plăcut să începi ora de muzică cu o audiție?
"Daaa."
Câțiva compozitori pe care i-ați recunoaște acum, după ce ați participat la acest proiect.
"George Enescu."
"Beethoven."
"Brahms."
"Mozart."
"Ciprian Porumbescu."
"Această muzică ne face să fim mai liniștiți și mai veseli. Sporește activitatea cerebrală și crește puterea de concentrare."
"Pe mine mă calmează de fiecare dată și mă face să dansez."
"Este ca un remediu natural pentru suflet."
"Ne dezvoltă gusturile și ne ajută să fim niște oameni mai educați și mai rafinați."
O rugăm pe doamna profesoară Dorina Năstase, coordonatoarea proiectului "Ascultă 5 minute de muzică clasică" în Școala gimnazială nr.2 din Piatra Neamț, să ne spună în câte clase se derulează acesta.
"Aș putea spune că toate clasele desfășoară activitatea de Educație muzicală sub acest proiect - Ascultă 5 minute de muzică clasică. Toate clasele au măcar o dată la două săptămâni, poate nu chiar în fiecare oră, depinde și de ce temă muzicală avem de discutat. Am pornit acest proiect încă de la început. Chiar în primul an ni s-au cerut părerile elevilor în scris; le-am scanat și apoi am avut surpriza să le găsesc pe site-ul Radio România Muzical. Impresiile, modeste, ale elevilor de la clasa a V-a până la clasa a VIII-a. Sunt foarte utile aceste fragmente muzicale; sunt de bună calitate, din toate epocile muzicale și vrem să continue acest proiect în Școala gimnazială nr.2."
Mulțumiri partenerilor proiectului:
|
Mulțumiri sponsorului concursului pentru elevi:
|
||