AUDIO. Interviu cu profesor Păunica Purice de la școala din Jirlău, județul Brăila
Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică, propus de Radio România Muzical, își dovedește utilitatea în mediul rural, unde copiii au astfel șansa întâlnirii cu valorile muzicii de bună calitate.
Vreau să vă întreb, în primul rând, de cât timp aplicați la clasă proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică"?
Am debutat încă din anul 2014, prin informările primite de la ISJ Brăila. Am primit apoi în școală materialele de la doamna inspector și am aplicat la clasă, derulând în fiecare oră de educație muzicală audițiile pentru săptămâna respectivă. Și apoi, copiii au fost îndrumați să participe la concurs și, bineînțeles, fiecare după cum a dorit a participat la concursul derulat în acest proiect.
Spuneți-mi cât vă este dumneavoastră, ca profesor, util acest proiect?
Foarte util ne este acest proiect, deoarece nu mai căutăm materiale, le avem gata primite de la dumneavoastră. Sunt selectate, sunt adaptate pentru nivelul copiilor și le folosim cu drag.
Iar copiii cum primesc? Mai ales copiii din mediul rural.
La început, nu au fost așa încântați pentru că nu aveau cunoștințe foarte multe, dar, după ce au ascultat primele piese, au început să facă conexiuni; să își dea seama că au auzit la desene animate, că au auzit la televizor o anumită piesă. Iar după aceea, fiindu-le stârnită curiozitatea, au început să caute și ei piese. Atunci când au avut acces la internet mai mult, au putut veni și ei în completare la ora de educație muzicală cu materiale. De atunci, derulăm lucrul acesta împreună.
Deci, dacă sunteți parte a proiectului din 2014, deja o generație a trecut prin mâna dumneavoastră. Trebuie să fie copii care deja au ajuns la liceu. Rămâne statornic interesul pentru genul acesta de muzică pentru cei cărora li s-a deschis gustul?
Odată deschis gustul... să știți că dacă la început am captat câțiva copii, poate 20-30, după aceea, ceilalți, informându-se unul de la celălalt sau ascultând cu interes piesele, au început să participe în număr mai mare. Semne bune avem și de la liceu, că au fost surprinși domnii profesori când au auzit că ei știu de acest proiect de la țară. Chiar copilul meu a fost în această situație.
Cu câți copii lucrați la clasă?
În cadrul site-ului, au început mai mulți anul acesta, fiind o generație mai dornică de competitivitate, de participare. 145 la nivelul școlii audiază piesele, pentru că la nivelul școlii s-a dezvoltat și acest proiect, anul trecut fiind introdus un sistem audio intern și, pe timpul pauzelor, derulăm piesele; nu numai muzică clasică, ci în funcție de evenimentele de peste an - introducem și muzică clasică, și folclor și ce am primit prin alt proiect, "Cantus Mundi", derulat cu Corul Madrigal. Și toate acestea duc la o bună activitate muzicală și în școală și în afara școlii.
Mulțumiri partenerilor proiectului:
|
Mulțumiri sponsorului concursului pentru elevi:
|
||