
Frank La Rocca - "Requiem for the Forgotten" - CD Review, 15 aprilie 2024
Prolific creator de piese liturgice, Frank La Rocca a lansat anul trecut un album cu Misa Americilor, partitură scrisă pentru Corul și Orchestra Institutului Benedict al 16-lea din San Francisco dirijate de Richard Sparks. Pentru același ansamblu în cadrul căruia activează în calitate de compozitor în rezidență, Frank La Rocca a mai creat recent două partituri - Recviemul pentru bolnavi și Recviemul pentru cei uitați, lansate pe disc în 15 martie la Capella Records.
De pe acest album, vă propun Recviem for the Forgotten, o lucrare emoționantă, profund spirituală, care îi evocă pe cei părăsiți, uitați sau strămutați. Structurată în opt părți, compoziția include și un Imn pentru Ucraina, rezonând astfel cu tragicul război din această țară. Textul imnului îi aparține lui James Matthew Wilson și îi aduce un tribut preotului greco-catolic ucrainean Andrei Ischak ucis în anul 1941 de comuniștii ruși, beatificat în anul 2001 de Papa Ioan Paul al II-lea.
În textul de prezentare a partiturii, compozitorul Frank la Rocca își mărturisește originile ucrainene din partea mamei sale, care a fugit secolul trecut din calea opresiunii bolșevice, și spune: "Am armonizat acest poem în maniera istorisirii unei vechi legende, o poveste eroică pentru copiii generațiilor următoare".
Recviemul pentru cei uitați mai cuprinde, pe lângă Imnul dedicat Ucrainei (al treilea din structura partiturii), șapte secțiuni: Introducere, Kyrie, Ofertoriu, Sanctus, Agnus Dei, Meditație și Pie Jesu. Muzica lucrării denotă în egală măsură măiestria extraordinară a compozitorului Frank La Rocca, precum și simplitatea, smerenia sa în tratarea creației sacre, punând mai presus de propria sa afirmare ca muzician textul liturgic și valoarea spirituală a piesei interpretate de Corul și Orchestra "Benedict al 16-lea". Soliști - mezzo-soprana Cecilia Duarte, tenorii Timothy Hodges și John Ramseyer.