
Violonistul Valentin Șerban și pianista Daria Tudor - albumul "Violin in love" din seria "Moștenitorii României muzicale" - Music box, 23 septembrie 2024
Un album care-mi este foarte drag, nu doar pentru că am avut o contribuție la realizarea lui, ci pentru că este unul dintre cele mai frumoase și personale proiecte discografice care au apărut în ultimii ani la Editura Casa Radio.
Violin in love - un album semnat de violonistul Valentin Șerban și pianista Daria Tudor, lansat luna aceasta, cu ocazia Concursului internațional George Enescu, sub emblema proiectului Radio România Muzical Moștenitorii României muzicale, un proiect derulat împreună cu Rotary Club Pipera.
Mi s-a părut firesc ca laureații români ai Concursului George Enescu din ultima perioadă să realizeze înregistrări speciale pentru Radio România Muzical, o modalitate de a conserva în timp munca unor artiști cu care ne mândrim.
Câștigător al ediției 2020-2021 a secțiunii vioara din cadrul Concursului George Enescu, Valentin Șerban a realizat o primă serie de înregistrări speciale în iulie 2022, mai toate lucrările interpretate intrând cu calificativul AUR în fonoteca Radio România.
Împreună cu colegii de la Editura Casa Radio, ne-am gândit că Valentin Șerban ar putea fi protagonistul unui disc - primul din cariera lui. Valentin și-a dorit o nouă sesiune de înregistrări speciale, care să aibă în prim plan Sonata nr. 2 de Robert Schumann; sesiunea a fost programată în iulie 2023, și iată că acum, în septembrie 2024, discul a apărut.
De altfel, în 2023, sub emblema proiectului Moștenitorii României muzicale, Radio România Muzical și Artexim i-au prezentat în recitaluri pe laureații români ai Concursului Enescu - în 12 februarie 2023, Valentin Șerban și Daria Tudor au interpretat la Sala Radio și două piese pe care le regăsiți pe acest disc: Sonata nr. 2 de Robert Schumann și 3 romanțe op. 22 de Clara Schumann.
Înțeleg de ce Valentin și-a dorit ca piesa de rezistență a primului său disc să fie această sonată de Robert Schumann, mai puțin cântată, exprimând viața interioară a unui muzician matur, care de aproape 10 ani era căsătorit cu iubirea vieții lui și care începea să se îndrepte spre boala nervoasă care avea să-i pună capăt vieții la doar 46 ani. Cu o anume ingenuitate și cu certă măiestrie, Valentin Șerban și Daria Tudor pictează o adevărată pânză sonoră romantico-fantastică - între depresie și exuberanță, în sonata a doua pentru vioară și pian de Robert Schumann regăsim nu doar chipurile consacrate ale lui Florestan și Eusebiu, alter ego-urile compozitorului, dar și o sumedenie de alte personaje care populau imaginația lui Robert Schumann.
O mare partitură, într-o remarcabilă interpretare românească: Sonata a II-a pentru vioară și pian de Robert Schumann, interpretată de Valentin Șerban și Daria Tudor - audiție în premieră de pe discul Violin in love.
Când ne-am gândit ce alte lucrări ar fi putut include acest disc, alături de sonata schummaniană, am propus instant Sonata nr. 2 de Johannes Brahms și 3 romanțe de Clara Schumann, gândindu-mă la această linie ideatică a trei personalități care s-au cunoscut și s-au apreciat reciproc atât de mult, precum și la feluritele tipuri de iubire care i-au legat: dragostea legendară dintre Clara Wieck și Robert Schumann, dragostea platonică dintre Johannes Brahms și Clara Schumann. Toți trei, muzicieni excepționali, interpreți și creatori deopotrivă.
"Ce idee faină", a punctat Valentin și așa am ajuns la repertoriul discului pe care-l ascultați astăzi și pe care-l găsiți disponibil pe site-ul Editurii Casa Radio sau în magazinele de specialitate.
O redescoperim în perioada recentă pe compozitoarea Clara Schumann, despre care se știe că a fost una dintre marile pianiste ale secolului al XIX-lea. O compozitoare cel puțin la fel de talentată ca pianista, cu un anumit tip de sensibilitate pe care-l regăsim și lucrările soțului ei, împărtășind aceeași viziune mai curând onirică asupra vieții. Calități asupra cărora pun accentul și Valentin Șerban și Daria Tudor, în interpretarea conferintă de ei celor trei romanțe op. 22 pentru vioară și pian.
În calitate de membru al juriului International Classical Music Awards ascult multe discuri, câteva sute pe an. Și când și aici, acasă, descopăr aceeași certă calitate de nivel internațional, nu pot decât să mă bucur și să apreciez cu atât mai mult munca unor muzicieni care în viața de zi cu zi duc mai departe performanța școlii românești interpretative: Valentin Șerban, concertmaestru al Filarmonicii bucureștene, dar și cu prodigioasă activitate solistică, Daria Tudor, pianist acompaniator la reputata Academie Barenboim Said din Berlin, cu o carieră internațională prodigioasă ce se conturează în acest domeniu atât de dificil, al acompaniamentului instrumental.
Am ascultat Sonata nr. 2 de Johannes Brahms în multe interpretări: este printre cel mai des cântate opusuri brahmsiene. Regăsesc în versiunea propusă de Valentin Șerban și Daria Tudor ceva personal, prin accentul pus de muzicalitate și grija pentru construcția arcurilor melodice, prin discursul mai curând introvert, dar totuși, atât de expresiv.
Doi oameni tineri, talentați și inteligenți, vorbind despre iubire în muzica lui Johannes Brahms. Valentin Șerban și Daria Tudor.